Vyšetrovatelia už vedia, čo môže za pád vrtuľníka v Slovenskom raji

TA3 TASR
12.11.2015 13:38

Letecký a námorný vyšetrovací úrad Ministerstva dopravy zverejnil záverečnú správu o vyšetrovaní leteckej tragédie, pri ktorej 17. júla zahynuli v Slovenskom raji štyria záchranári. Vyplýva z nej, že na vine nebola technika ani pilot. Ten totiž za daných podmienok elektrické drôty, do ktorých narazil, nemohol vidieť. Podľa platnej legislatívy nemal nik povinnosť ich označiť.

K nehode prispelo aj počasie

Nehodu záchranárskeho vrtuľníka, ktorý sa zrútil v Slovenskom raji v júli tohto roka, nespôsobila technická porucha. Na svojom internetovom portáli o tom informuje televízia JOJ.  Za nešťastím, ktoré si vyžiadalo životy štyroch ľudí, je kombinácia dvoch hlavných faktorov, cituje televízia zo záverečnej správy vyšetrovateľov, ktorú má k dispozícii.

V záverečnej správe Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru sa konštatuje, že "hlavnou a bezprostrednou príčinou nehody bol stret vrtuľníka s oceľovými drôtmi elektrického vedenia natiahnutými ponad prielom rieky Hornád v previse, počas letu v prízemnej výške".

K nehode však podľa vyšetrovateľov prispelo aj počasie, predovšetkým západ slnka, ktorý mohol oslepiť pilota. "Svojím svitom v smere proti letu vrtuľníka pravdepodobne spôsobil prehliadnutie drôtov elektrického vedenia pilotom," píše sa v správe.

Stroj bol v bezchybnom stave

Let oproti zapadajúcemu slnku vykonali leteckí záchranári podľa vyšetrovateľov pravdepodobne z časovej tiesne pri záchrane pacienta. Identifikáciu elektrického vedenia pilotovi sťažil fakt, že stožiare boli pri danej letovej výške ukryté v poraste stromov.

V správe sa tiež konštatuje, že technický stav vrtuľníka nebol príčinou nehody a oba motory vykazovali normálnu činnosť. Vrtuľník talianskej výroby do nehody absolvoval viac ako 21.000 letov.

Vrtuľník typu Augusta havaroval 17. júla počas záchrany desaťročného chlapca s úrazom hlavy, ktorý spadol do rokliny. Akcia sa odohrávala v mimoriadne náročnom teréne. Stroj spoločnosti ATE, ktorá prevádzkuje sedem staníc Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, bol v bezchybnom stave a letela s ním skúsená štvorčlenná posádka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok