Sýrska vláda tvrdí, že povstalci porušujú prímerie

TA3 TASR
27.2.2016 07:50

Nešpecifikované ozbrojené skupiny vypálili niekoľko striel na obytné štvrte sýrskeho hlavného mesta Damask a porušili tak prímerie, ktoré platí medzi vládnymi a povstaleckými silami v Sýrii.

Čerstvé prímerie

Podľa údajov štátnej tlačovej služby SANA, ktoré prevzala agentúra AP, Damask ostreľovali "teroristické skupiny" z predmestí Džúbar a Dúmá ovládaných protivládnymi silami.

Sýrska vláda v uvedenej správe prvýkrát obviňuje povstalecké skupiny z porušenia čerstvého prímeria, aj keď pokračujúce násilie hlásili aj z iných častí Sýrie. Tamojšie opozičné skupiny tvrdia, že zaznamenali početné prípady porušovania dohody vládnymi silami, čo však Damask popiera.

999_0a000002-bfdd-ae45.jpg

Pristúpia k odvete?

Veliteľ povstaleckej skupiny Brigády rytierov spravodlivosti, ktorú podporujú Spojené štáty, povedal pre agentúru AP, že jej príslušníci, podobne ako iné frakcie spriaznené s protivládnou Slobodnou sýrskou armádou, prímerie zatiaľ dodržiavajú. Upozornil však, že v prípade ďalších porušení zo strany vládnych síl budú nútení pristúpiť k odvetám.


Citovaný povstalecký veliteľ na druhej strane uznal, že prímerie sprostredkované Ruskom a USA prinieslo výrazné obmedzenie vládnych útokov v severných častiach Sýrie, kde jeho skupina pôsobí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok