V Sýrii platí prímerie. Krátko pred jeho začatím zintenzívnili ruské a sýrske sily nálety

TASR TA3
26.2.2016 23:02

V Sýrii začalo o polnoci miestneho času platiť prímerie, ktoré vyrokovali Spojené štáty a Rusko, oznámila agentúra DPA. Veľká väčšina ozbrojených skupín bojujúcich v Sýrii vopred avizovala, že bude dohodnutý pokoj zbraní rešpektovať.

Kľúčový prvý deň

Osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura krátko pred začiatkom prímeria uviedol, že mierové rozhovory o Sýrii by mohli pokračovať už 7. marca. Tento krok však podmienil tým, že sa dohodnutý pokoj zbraní bude naozaj aj dodržiavať.

"Za predpokladu, že sa zastavenie nepriateľských akcií bude z väčšej časti dodržiavať ... a že budú v nezmenšenej miere pokračovať dodávky humanitárnej pomoci, mám v úmysle znovu zvolať vnútrosýrske rozhovory na pondelok 7. marca," vyhlásil de Mistura.

Podľa jeho slov bude pre ďalší vývoj kľúčové to, ako bude vyzerať prvý deň dohodnutého prímeria. Vyzval preto všetky zúčastnené strany na maximálnu zdržanlivosť.

99_0a000002-bfc1-84b4.jpg

Rozsiahle nálety

Ruské a sýrske vzdušné sily zintenzívnili nálety na území Sýrie, len niekoľko hodín pred začatím prímeria vyrokovaného Washingtonom a Moskvou. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na monitorovaciu organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii.

Dohoda o "zastavení nepriateľských akcií" v Sýrii mala podľa plánu vstúpiť do platnosti o polnoci damaského času. Sýrska opozícia oznámila, že k dohode o prímerí sa pridalo 97 povstaleckých frakcií, a takisto vyjadrila hlboké obavy, že zastavenie bojov "zneužije" sýrska vláda.

Šéf SOHR Rámí Abdal Rahman povedal pre agentúru DPA, že "lietadlá, podľa informácií ruské, od polnoci zintenzívnili útoky na oblasti ovládané povstalcami". Medzi oblasťami, na ktoré nálety mierili, sa nachádzali severné pásma pobrežnej provincie Lázikíja, severozápadná provincia Idlib, západné a severné časti provincie Aleppo, ako aj severné okraje provincie Hamá.

Skryté nebezpečenstvá

Abdal Rahman spresnil, že na oblasti Ghúta a Dúmá na okraji sýrskeho hlavného mesta Damask mierilo najmenej 40 náletov, podľa dostupných správ takisto ruských. Nálety zasiahli tiež južnú provinciu Dará.

Dohoda o "zastavení nepriateľských akcií" sa nevzťahuje na extrémistickú organizáciu Islamský štát, sýrsku odnož al-Káidy s názvom Front an-Nusra a na ďalšie skupiny označované OSN za teroristické.

Spojené štáty, Turecko a sýrske povstalecké skupiny poukázali na skryté nebezpečenstvá - pochybujú napríklad o úprimnosti sýrskej vlády dodržiavať dohodu a jej podmienky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok