Islamista poslal syna na samovražednú misiu, ten ho na rozlúčku pobozkal

ČTK
20.2.2016 23:47

Na internete sa objavilo otrasné propagandistické video Islamského štátu zobrazujúce 11-ročného chlapca v blízkosti sýrskeho Aleppa ako bozkáva svojho otca na rozlúčku predtým, ako sa vydá na samovražednú misiu.

Islamista poslal syna na samovražednú misiu, ten ho na rozlúčku pobozkal
reprofoto youtube

Počty detských bojovníkov rastú

Radikáli z hnutia Islamský štát v boji stále viac využívajú detských vojakov. Vlani v ich radoch v Sýrii a v Iraku podľa odhadov padlo takmer 90 bojovníkov, ktorým ešte nebolo 18 rokov, čo je dvojnásobok oproti roku 2014. Nové čísla dali dokopy výskumníci Georgijskej univerzity v USA a zverejnila ich armádna organizácia Centrum pre boj s terorizmom so sídlom vo West Pointe.

Univerzitní odborníci po 13 mesiacov - od januára 2015 do januára 2016 - mapovali správy uverejnené samotným Islamským štátom a spočítali, že za tú dobu zomrelo v boji 89 chlapcov vo veku od ôsmich do 18 rokov. Takmer 40 percent z nich prišlo o život pri samovražednom útoku, ďalšia tretina zomrela pri stretoch pozemných jednotiek.

"Určite ich zomrelo ešte oveľa viac. Hovoríme len o tom, čo samotný IS vlani zverejnil," citoval server BBC jedného zo spoluautorov štúdie Charlieho Wintera.

Využívané rovnakým spôsobom

Hoci radikáli často nezverejňujú pravé mená zabitých, podarilo sa u veľkej časti mŕtvych expertom zistiť vek a národnosť. Došli k záveru, že 60 percent týchto detí bolo vo veku 12 až 16 rokov, šesť percent potom vo veku od ôsmich do 12 rokov. Väčšina detských bojovníkov padla na území Iraku, často ale išlo o Sýrčanov. Medzi zabitými boli takisto chlapci pochádzajúci z Jemenu, Saudskej Arábie, Líbye či Tuniska.

Počet maloletých, ktorých sa darí IS regrutovať, sa podľa Wintera zvyšuje. Vlani podľa neho v radoch radikálov pôsobilo trikrát viac detí ako o rok predtým. Alarmujúce je aj to, že neplnoletí vojaci plnia v jednotkách v podstate totožné úlohy ako dospelí.

"V iných konfliktoch môže zapojenie detských vojakov predstavovať akúsi stratégiu poslednej záchrany, kedy sa takto rýchlo nahrádzajú straty na bojisku alebo ide o špeciálne operácie, kde by boli dospelí menej efektívni. V prípade IS sú ale deti využívané takmer rovnakým spôsobom ako dospelí," uviedol Winter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok