Islamisti zotročili tisícky ľudí, z detí robia samovražedných atentátnikov

TA3 ČTK
19.1.2016 21:38

Radikáli z Islamského štátu využívajú v Iraku ako otrokov až 3500 ľudí. Odhaduje to OSN, podľa ktorej ide hlavne o ženy a deti. OSN zverejnila správu, v ktorej sa uvádza, že IS na dobytom území v Iraku a tiež v Sýrii vynucuje zákony silou a svojich kritikov či oponentov vraždia na verejných miestach.

Ohavné metódy pri popravách

Zo štatistiky OSN vyplýva, že za zhruba dva roky prišlo v Iraku o život vyše 18.000 civilistov. IS sa podľa správy dopúšťa zločinov. "V niektorých prípadoch ide o vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a zrejme aj o genocídu," stojí v texte.

Odhaduje sa, že "až 3500 osôb žije v Iraku v otroctve". "Ide hlavne o ženy a deti prevažne z komunity jezídov, ale mnohí sú aj z iných náboženských a etnických skupín," uvádza správa, na ktorej sa podieľala Rada OSN pre ľudské práva.

Len z oblasti Mosulu vraj IS uniesol až 900 detí, aby z nich vycvičil svojich budúcich bojovníkov. "Máme k dispozícii množstvo informácií o regrutovaní detí, niekedy aj len deväťročných. Využívajú ich pri svojich samovražedných akciách, tiež ich ale nútia darovať krv či zúčastniť sa bojov," uviedol Francesco Motta z OSN.

Dokument obsahuje aj detaily opisujúce, ako sa IS svojich odporcov zbavuje - strieľa ich, stína im hlavy, pochováva zaživa, zhadzuje z výškových budov a zahrabáva telá do hromadných hrobov. "ISIL používa pri popravách ohavné metódy, ľudí necháva prejsť buldozérim alebo ich upaľujú zaživa. V jednom prípade boli ľudia zavretí do klietky a klietka bola ponorená do vody," uviedla Ravina Shamdasaniová z úradu OSN pre ľudské práva.

Šokujúce počty obetí

Od začiatku roka 2014 do vlaňajšieho 31. októbra v Iraku podľa OSN prišlo o život najmenej 18.802 civilistov. Polovica z nich prišla o život v Bagdade. Ďalších 36.245 civilistov utrpelo zranenia. Správa to označuje za šokujúce, avšak ani tieto čísla podľa vysokého komisára OSN pre ľudské práva Zajda Raad Husajna nedávajú "jasný obraz toho, ako strašne irackí civilisti trpia".

Podľa správy OSN zabíjajú a unášajú civilistov aj iracké bezpečnostné zložky a ich spojenci vrátane kurdských bojovníkov. "Niektoré z týchto incidentov boli zrejme odplatou voči osobám považovaným za stúpencov Islamského štátu," stojí v správe. Iracká armáda so svojimi spojencami a medzinárodnou koalíciou bojuje proti IS a snaží sa ho vytlačiť z obsadených území. Dobyla už Tikrít a Ramádí, avšak IS má stále v rukách dvojmiliónový Mosul a časť irackého severu.

Na strane armády bojujú šiitske milície, z ktorých mnohé podliehajú Iránu. Na to poukazujú sunniti, podľa ktorých si šiitski milicionári v bojoch často vybavujú účty so sunnitským obyvateľstvom a mstia sa na ňom za útoky sunnitského IS. Kvôli tomu prerušil rokovania aj iracký parlament, pretože sunnitskí poslanci proti jednému z týchto incidentov protestovali bojkotom.

Šiitski bojovníci vraj zabili desiatky ľudí v sunnitskej komunite na východe Iraku v operácii, ktorá bola odvetou za útok IS na šiitov. Sunnitskí poslanci vydali vyhlásenie, v ktorom žiadajú premiéra Hajdara Abádího, aby šiitske milície podieľajúce sa na tomto útoku v Mukdadíji nechal rozpustiť a odzbrojiť. Mukdadíja leží v provincii Dijala a dvaja poslanci z tejto časti Iraku tvrdia, že pri odvetných útokoch minulý týždeň zahynulo 43 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok