Ukrajina si pripomenula krviprelievanie na Majdane, došlo aj k incidentom

TA3 ČTK TASR
20.2.2016 16:44

V tieni vážnej vládnej krízy si Ukrajina pripomenula druhé výročie krvavých stretov v hlavnom meste Kyjeve a obete, ktoré vtedy prišli o život.

Útok na ruské banky

Vo februári 2014 sa centrálne námestie Nezávislosti, Majdan, stalo ohniskom ľudového protestu, pri ktorom padol proruský režim prezidenta Viktora Janukovyča.

Počas pochodov metropolou došlo podľa agentúry AP k niekoľkým incidentom. Demonštranti z radov nacionalistov zaútočili kameňmi, tehlami a ďalšími predmetmi na pobočky dvoch ruských bánk - Alfa-Banky a Sberbank.  "Rusko a oligarchovia môžu za to, že sa život na Ukrajine neustále zhoršuje," vyhlásil jeden účastníkov nacionalistického protestu oblečený v maskovacej uniforme.

Výtržníci taktiež zničili kancelárie holdingovej spoločnosti najbohatšieho Ukrajinca, proruského oligarchu Rinata Achmetova. Incidenty sa odohrali, hoci jednotlivé skupiny prechádzajúce mestom sprevádzali policajné hliadky. Policajti iba zabránili pokračovaniu útokov, keď napadnuté objekty obstúpili.

Spomienka na obete

Na rôznych akciách zorganizovaných k druhému výročiu tragických udalostí na Majdan, sa v Kyjeve zišli desiatky tisíc ľudí.

Demonštrácie, ktoré postupne prešli v protesty, začali už v novembri 2013 v reakcii na odmietnutie Janukovyča podpísať dohodu o pridružení k Európskej únii. Krvavé zrážky s políciou vernou proruskému prezidentovi si vyžiadali stovku obetí na životoch. Viac ako 50 ľudí usmrtili guľky vypálené ostreľovačmi.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na jednom z podujatí prisľúbil pokračovanie snáh o potrestanie ostreľovačov zodpovedných za smrť demonštrantov. Vyjadril tiež presvedčenie, že súčasná Ukrajina sa napriek pretrvávajúcemu konfliktu na východe a vážnym ekonomickým ťažkostiam "mení a posúva vpred", uviedla agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok