Ukrajinská vládna koalícia sa rozpadla, hrozia predčasné voľby

18.2.2016 13:47

Ukrajinská vládna koalícia sa fakticky rozpadla, keď odchod oznámila strana Svojpomoc a koaličnú zmluvu už skôr vypovedala strana Vlasť Julie Tymošenkovej. Premiér Arsenij Jaceňuk podľa médií hľadá nových koaličných spojencov.

Nemožnosť opakovaného hlasovania

Odchod svojpomocne z parlamentnej väčšiny na tlačovej konferencii v Kyjeve oznámil vodca jej poslaneckej skupiny Oleh Berezjuk. Strana, ktorú vedie Ľvovský starosta Andrij Sadovyj, má v snemovni 26 poslancov. Pretože strana Vlasť expremiérky Julie Tymošenkovej, ktorá koalíciu tiež opustila, má v parlamente 19 poslancov, prišiel Jaceňukov kabinet o väčšinovú podporu.

Vládnej koalícii, v ktorej už je okrem Jaceňukovho Ľudového frontu iba Blok Petra Porošenka, má v snemovni so 450 poslancamii teoreticky podporu už len 217 hlasov. Skutočnosť je pravdepodobne ešte kritickejšia, pretože mnohí poslanci BPP nehodlajú v prospech vlády hlasovať. Niektorí z nich poslanecký klub opustili.

Šéf parlamentnej frakcie BPP Jurij Lucenko poslancom povedal, že "Jaceňuk musí buď obmeniť vládu a predložiť konkrétny akčný plán, alebo musí dobrovoľne odstúpiť". Lucenko snemovňu zoznámil so zoznamom ôsmich ministrov, na ktorých rezignáciu jeho frakcia netrvá. Ide z veľkej časti o technokratov riadiacich ekonomické ministerstvá vrátane kľúčovej ministerkyne financií Natálie Jareskovej.

Predčasné parlamentné voľby?

Podľa informácií agentúry Unian snemovňa dostala dva nové návrhy na hlasovanie o nedôvere Jaceňukovmu kabinetu. Autormi sú poslanci z koaličných strán Vlasť a Svojpomoc. Pri predošlom hlasovaní sa za rezignáciu vlády vyslovilo 194 poslancov, pričom k pádu vlády ich bolo potrebných 226. Ukrajinská ústava ale dvojaké hlasovanie o nedôvere vláde počas jednej parlamentnej schôdze nepripúšťa.

Na Ukrajine platí zmiešaný prezidentsko-parlamentný systém. Hlava štátu nemôže vládu odvolať, môže ale za istých okolností rozpustiť parlament, napríklad ak sa nedohodnú poslanci na vládnej väčšine. Práve takáto situácia podľa ukrajinských médií môže teraz nastať: ak nezostavia poslanci väčšinovú koalíciu do jedného mesiaca, Porošenko nariadi nové voľby. Agentúra Reuters napísala, že Jaceňuk už pre svoj prípadný budúci kabinet dojednáva novú pomoc.

Doterajšia proeurópska vládna koalícia vznikla po voľbách z októbra 2014 a mala pôvodne v parlamente pohodlnú väčšinu. Jej členmi boli okrem BPP Jaceňukov Ľudový front, Vlasť, Svojpomoc a populistická Radikálna strana. Posledná z nich opustila koalíciu už vlani v septembri.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok