Spoludržiteľ Nobelovej ceny za medicínu Ralph Steinman v piatok zomrel

TA3, TASR
3.10.2011 19:26

Kanadský vedec Ralph Steinman, ktorému spolu s dvoma ďalšími bádateľmi udelili dnes tohtoročnú Nobelovu cenu za medicínu, v piatok zomrel.

Spoludržiteľ Nobelovej ceny za medicínu Ralph Steinman v piatok zomrel

"Môžem potvrdiť, že profesor Steinman zomrel," povedala bez uvedenia podrobností Anna Dumanski z Nobelovho výboru pri Karolínskom inštitúte.
Rockefellerova univerzita vo vyhlásení uviedla, že Steinman zomrel v piatok 30. septembra vo veku 68 rokov. "Pred štyrmi rokmi mu diagnostikovali rakovinu pankreasu a jeho život sa predĺžil s použitím imunoterapie založenej na dendritickej bunke, ktorú objavil," uviedla vo vyhlásení univerzita so sídlom v New Yorku.

Nobelov výbor pri oznamovaní mien laureátov o Steinmanovom úmrtí nevedel a nie je jasné, či mu cenu odoberú. Pravidlá totiž neumožňujú udeľovať cenu posmrtne. Výnimkou je situácia, keď laureát zomrie medzi oznámením rozhodnutia a decembrovým termínom odovzdávania ocenenia. Takáto situácia nastala v roku 1996, keď nositeľ Nobelovej ceny za ekonomiku William Vickrey zomrel niekoľko dní po oznámení.
Predstavitelia Nobelovho výboru v súvislosti so Steinmanom povedali, že ide asi o prvý  prípad, keď laureát zomrel pred oznámením bez vedomia výboru. Člen výboru Goran Hansson povedal, že panel teraz skúma pravidlá udeľovania.

"Je to neuveriteľne smutná správa. Môžeme len ľutovať, že nemal možnosť dostať správu, že získal Nobelovu cenu. Myšlienkami sme s jeho rodinou," dodal Hansson.
Steinmanovi udelili cenu spolu s Američanom Bruceom Beutlerom a francúzskym biológom Julesom Hoffmannom.

Ich výskum imunitného systému "otvoril nové cesty pre rozvoj liečenia a ochrany pred infekciami, rakovinou a zápalovými chorobami," uvádza sa v zdôvodnení rozhodnutia.
Cena je dotovaná finančnou odmenou vo výške desať miliónov švédskych korún (vyše milióna eur). O polovicu z tejto sumy sa podelia Beutler a Hoffmann, Steinman získal druhú polovicu sumy.
"Tohtoroční laureáti Nobelovej ceny urobili zásadný prevrat v našom chápaní imunitného systému tým, že objavili kľúčové princípy jeho citlivosti," konštatoval inštitút v komuniké. Beutlera a Hoffmanna ocenil "za ich objavy týkajúce sa aktivácie prirodzenej imunity", Steinmana "za objav dendritickej bunky a jej úlohy v adaptačnej (získanej) imunite".

Objavy trojice imunulógov pomôžu imunitnému systému bojovať s nádormi, uviedol Nobelov výbor.
Cena za fyziológiu alebo medicínu každý rok tradične otvára vyhlasovanie Nobelových cien. Nobelove ceny za úspechy dosiahnuté vo vede, v literatúre a v snahe o mier sa po prvý raz udeľovali v roku 1901 v súlade so želaním vynálezcu dynamitu, podnikateľa Alfreda Nobela.
V utorok zverejnia laureáta Nobelovej ceny za fyziku, v stredu za chémiu, vo štvrtok za literatúru a v piatok za mier. V pondelok 10. októbra vyhlásia laureáta Nobelovej ceny za ekonómiu.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok