Šéfa WikiLeaks svojvoľne zadržiavajú, rozhodla OSN. Assange je vraj chorý

TASR TA3 ČTK
5.2.2016 09:46

Výbor OSN pre ľudské práva zverejnila oficiálne stanovisko k prípadu zakladateľa internetovej stránky Wikileaks. Švédi oznámili, že to na ich vyšetrovanie nebude mať vplyv. Matka Juliana Assanga sa obáva o zdravie svojho syna.

Komisia: Mal by byť oslobodený

Podľa komisie pri Rade OSN pre ľudské práva je Julian Assange od roku 2010 svojvoľne zadržiavaný Švédskom a Britániou. Zakladateľ WikiLeaks by mal byť oslobodený a odškodnený, uviedla komisia v zverejnenom oficiálnom vyjadrení k sťažnosti, ktorú Assange podal. 

Švédska prokuratúra oznámila, že stanovisko expertnej skupiny nemá z pohľadu švédskeho práva žiadny vplyv na vyšetrovanie, ktoré sa voči tomuto aktivistovi a publicistovi vedie vo Švédsku. 

Zakladateľ WikiLeaks má podľa svojej matky vážne zdravotné problémy vrátane dlhodobej infekcie pľúc. Christine Assangeová sa vyjadrila pred oficiálnym zverejnením stanoviska expertnej skupiny. "Jeho telo mu vypovedá službu v takom rozsahu, že má teraz problémy so srdcom, chronickú infekciu pľúc a hlbokú a silnú bolesť ramena," povedala austrálskej rozhlasovej stanici ABC.

Christine Assangeová uviedla, že jej syn bol iba krátke okamihy na slnku od roku 2012, kedy vyhľadal útočisko na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Ambasáda mu udelila azyl, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, kde ho chcú vypočuť pre údajné sexuálne napadnutie.

Briti mu vraj odmietli slnko

Lekári Assangovi podľa jeho matky nariadili, aby absolvoval magnetickú rezonanciu a aby bol každý deň hodinu na slnku, ale "britská vláda odmietla". Od roku 2014 sa správy o zdravotnom stave Assange rozchádzajú.

Britský denník Daily Telegraph citoval zdroje WikiLeaks, ktoré v júli 2014 uviedli, že Assange má nepravidelný tep, chronický kašeľ a vysoký tlak. Jeho právnici odvtedy opísali jeho zdravie ako krehké. Ekvádorské orgány žiadali o dočasné prepustenie Assanga, aby mu lekári mohli vyšetriť bolesť ramena. Jeho zlý zdravotný stav sa nepodarilo overiť z nezávislého zdroja.

Assange sa vyhýba Švédsku, pretože sa obáva, že by ho vydalo do USA, ktoré ho chcú v súvislosti so zverejnením prísne tajných diplomatických depeší. Vo štvrtok Assange povedal, že sa vydá do rúk britskej polície, ak expertná skupina OSN rozhodne v jeho neprospech.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok