Assange opustí svoje útočisko, komisia OSN rozhodla v jeho prospech

TA3 TASR ČTK
4.2.2016 10:50

Zakladateľ kontroverznej internetovej stránky WikiLeaks Julian Assange opustí ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne. Bol pripravený urobiť to aj v prípade, že komisia OSN, ktorá jeho prípad posudzovala, rozhodne v jeho neprospech. Podľa BBC sa tak nestalo.

Dali mu za pravdu

Komisia Rady OSN pre ľudské práva, ktorá posudzuje Assangeov prípad, rozhodla v prospech zakladateľa WikiLeaks. Tvrdí to britská BBC, hoci verdikt majú oficiálne oznámiť až v piatok.

Assange bol ochotný veľvyslanectvo opustiť aj v prípade, že výbor OSN nerozhodne v jeho prospech a britská polícia ho následne zatkne.
Assange teraz požaduje návrat svojich cestovných dokladov a ukončenie akýchkoľvek ďalších snáh o jeho zatknutie.

 

Ide o sexuálne útoky či zverejnenie depeší?

Štyridsaťštyriročný Austrálčan sa ukrýval na ekvádorskom veľvyslanectve od júna 2012, aby sa tak vyhol vydaniu do Švédska. Obával sa totiž, že ho Štokholm ďalej vydá na stíhanie do USA súvisiace so zverejnením citlivých vládnych materiálov.

Švédi ho vyšetrujú pre údajné znásilnenie. Tri ďalšie obvinenia zo sexuálneho útoku voči Assangeovi boli stiahnuté v auguste vzhľadom na premlčaciu lehotu; obvinenia zo znásilnenia však zostávajú naďalej v platnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok