Izraelskú púšť oživili farebné hory zo skla veľké ako futbalové štadióny

ČTK
4.2.2016 10:08

Hlboko v izraelskej púšti dominujú lesknúce sa kopce zo sklenených črepín. Siahajú až do výšky 17 metrov a zaberajú plochu niekoľkých futbalových štadiónov. Ide o jedinú skládku, na ktorej sa v Izraeli ukladá sklenený odpad.

Izraelskú púšť oživili farebné hory zo skla veľké ako futbalové štadióny
SITA/AP

Jediná skládka v krajine

Z továrne Phoenicia Glass Works každý deň vyrážajú milión fliaš určených výrobcom Coca-Coly, Pepsi aj pivovaru Heineken, ale aj miestnym vinárom a výrobcom olivového oleja. Každý deň sa vyrobí 300.000 kazových fliaš a robotníci ich rozbíjajú a vracajú na skládku, na ktorú sa zváža vytriedený sklenený odpad z celého Izraela.

Tieto črepy sa nakladajú do rozžeravených pecí rovnako ako piesok ťažený z púšte. Továreň sa nachádza v púštnom meste Jeruham. Funguje skoro 50 rokov, ale v poslednej dobe má finančné problémy. Na nohách sa ju snaží udržať americký podnikateľ a filantrop Morton Mandel, ktorý ju pred niekoľkými rokmi kúpil.

Všimne si to skôr cudzinec

Podnik je v prevádzke 24 hodín denne, čo zaisťuje 250 jeho zamestnancov. Pece nesmú vychladnúť, takže sa pracuje non stop, aj počas sviatku Jom Kippur, čo je najväčší sviatok judaizmu a takmer celý Izrael sa pri ňom zastaví.

Pred podnikom sa môžete zazrieť zelenú horu skla vedľa hnedých a čírych. Od seba ich oddeľujú betónové prepážky vyrobené vo vedľajšej továrni. Matné hromady skla pôsobia v piesočnej krajine južného Izraela surrealisticky, avšak všimne si to skôr cudzinec. "Trávime tu tak veľa času, že si to sotva uvedomujeme," hovorí zamestnanec továrne Oron Haliva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok