Záchrana sa vydarila, poškodenú loď odtiahli do Bilbaa

TA3 ČTK
3.2.2016 19:13

Nákladná loď Modern Express, ktorú niekoľko dní voľne unášal prúd v Biskajskom zálive a ktorá mohla naraziť na pobrežie, sa záchranárom podarilo dopraviť pomocou remorkérov do španielskeho prístavu Bilbao.

Loď bola naklonená a záverečne manévrovanie s ňou nebolo ľahké, informovala agentúra AFP. Proces začal už ráno a skončil až takmer v 18:00 SEČ.

Plavidlo s dĺžkou 164 metrov, ktoré je registrované v Paname a ktoré prevádzkuje juhokórejská spoločnosť Cido Shipping, odťahovali remorkéry od pondelka. Na medzinárodnej záchrannej operácii sa podieľali dva španielske remorkéry, jedna francúzska vlečná loď, francúzska vojenská fregata s vrtuľníkom a špeciálne plavidlo pre likvidáciu prípadného znečistenia mora ropou či motorovým olejom a palivom.

Loď Modern Express prevážala 3600 ton dreva a stavebných strojov a 300 ton ropy. Plávala z afrického Gabonu do francúzskeho prístavu Le Havre. Všetkých 22 členov posádky boli Filipínci a evakuovali ich španielske vrtuľníky. Evakuáciu uskutočnili už 26. januára, keď loď v Biskajskom zálive vyslala núdzový signál a začala sa bez kontroly nebezpečne približovať k pobrežiu. Vo vtedy veľmi rozbúrenom oceáne tak hrozilo, že sa loď prevráti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok