Nekontrolovateľnú loď sa podarilo zachrániť, ťahajú ju do bezpečia

TA3 ČTK
2.2.2016 09:03

V Biskajskom zálive medzi Francúzskom a Španielskom sa začala operácia na záchranu opustenej nákladnej lode Modern Express, ktorú už týždeň voľne unáša morský prúd. Loď, z ktorej pre haváriu musela byť evakuovaná posádka, sa námorným špecialistom podarilo uchytiť k dvom remorkérom.

Na poslednú chvíľu

Remorkéry teraz plavidlo odťahujú do španielskeho prístavu Bilbao. Pokus o záchranu lode cez víkend zmaril silný vietor a šesťmetrové vlny. Podľa miestnych činiteľov by plavidlo do severošpanielského Bilbaa malo doraziť v stredu 3. februára ráno.

Plavidlo dlhé 164 metrov je naklonené o takmer 90 stupňov. Španielskému remorkéru Centaurus sa podarilo predok otočiť od brehu, na ktorý by loď inak narazila, smerom k otvorenému moru. Cieľom bolo odtiahnuť ju ďalej na šíre more a potom hľadať bezpečný prístav.

Nebezpečenstvo zažehnané

V čase začiatku operácie bola plne naložená nákladná loď asi 45 kilometrov od brehu. Večer sa už nachádzala približne 65 kilometrov od francúzskeho pobrežia. Podľa francúzskych úradov boli síce na mori aj naďalej veľké vlny, vietor sa ale stíšil.

Loď Modern Express je registrovaná v Paname, náklad prevážala z afrického Gabonu do francúzskeho prístavu Le Havre. Všetkých 22 členov posádky evakuovali španielske helikoptéry minulý týždeň v utorok, keď loď vyslala núdzový signál. Príčina problému zatiaľ nebola stanovená. Loď preváža 3600 ton dreva a stavebných strojov a 300 ton ropy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok