Sieť predstavila 10 vecí, ktoré chce presadiť v budúcej vláde

TASR
28.1.2016 13:44

Plán pre nasledujúce štyri roky predstavila v Bratislave mimoparlamentná strana Sieť. Podľa predsedu Radoslava Procházku vznikol s ambíciou stať sa základom programového vyhlásenia novej vlády a je orientovaný na strednú vrstvu.

Sieť predstavila 10 vecí, ktoré chce presadiť v budúcej vláde
SITA/Robert Tappert

Plán konkrétnych záväzkov

Procházka predstavil väčšinu vedúcich 12 pracovných skupín, ktorí sa podieľali na tvorbe volebného programu Siete. Vysvetlil, že bol vytvorený v teréne, a nie v straníckej centrále, ako je zvykom pri iných politických stranách. Do jeho tvorby Sieť zapojila aj regióny, zdôraznil jej líder.

„Namiesto stostranových elaborátov, ktoré riešia celý vesmír, sme pripravili plán konkrétnych záväzkov, pri ktorých vždy figuruje aj realistický dátum ich splnenia,“ ozrejmil Procházka. Plán Siete na roky 2016 až 2020 je rozdelený do troch časových úsekov: prvých 100 dní, prvé dva roky a celé volebné obdobie. Jeho základom je desať konkrétnych a merateľných záväzkov.

Strana voličom sľubuje, že počas prvých 100 dní je schopná vytvoriť podmienky pre osobnú hmotnú zodpovednosť politikov a výluku schránkových firiem. Zároveň presadiť zmeny v daňových zákonoch, ktoré by mali zvýšiť príjem strednej vrstvy. Tú strana definuje ako všetkých, ktorí pracujú alebo podnikajú.

Prioritami sú zdravotníctvo a školstvo

Prostredníctvom daňovej úľavy tak chce Sieť zvýšiť zárobok bežnej slovenskej rodiny o 500 eur ročne. V úvode volebného obdobia plánuje tiež zrušiť zbytočné povinnosti pre zamestnávateľov a ich zamestnancov, najmä daň zo straty, povinné preškoľovanie vodičov a povinnú zdravotnú službu tam, kde nemá zmysel.

„Garanciu škôlky, rodičovské konto a zásadné zníženie odvodov vieme dosiahnuť najneskôr do polovice volebného obdobia,“ uviedol ďalej Procházka. Strana do polovice volebného obdobia sľubuje i „veľmi výrazné“ urýchlenie výstavby rýchlostných ciest najmä na Orave, Zemplíne, Gemeri a hornej Nitre.

Kľúčovými v prioritách
Siete na celé volebné obdobie sú zdravotníctvo a školstvo. Procházka zopakoval, že tieto témy musia mať premiérsky status, byť osobnými prioritami predsedu vlády, ministra financií a podľa jeho slov i rezortných ministeriek.

Sieť si zaumienila, že do roku 2020 investuje o 30 percent viac do vzdelávania detí a zásadne skráti čakanie na zdravotné výkony. Chce tiež vytvoriť podmienky pre zvýšenie podielu slovenských potravín na domácom trhu na 80 percent.

Základná rovnováha

Čo sa týka perspektívy presadenia volebného programu, sú snahou Siete, ako to jej predseda pomenoval, „dve veľké hry“. Prvou je presadiť plán ako základ programu novej vlády. To podľa Procházku predpokladá získanie poverenia na jej zostavenie. Svoje úsilie strana nasmeruje aj do sústredenia pravého stredu do jedného politického subjektu.

Má ísť o stranu, na ktorú sa bude môcť stredná vrstva spoľahnúť a ktorá do slovenskej politiky vráti základnú rovnováhu. „V oboch týchto polohách pre nás vládna strana zostáva hlavným a jediným súperom,” uzavrel Radoslav Procházka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok