Draxler učiteľom neustúpi, vyzdvihol malý počet zatvorených škôl

TASR SITA
25.1.2016 16:39

Podľa údajov rezortu školstva sa štrajku zúčastňuje menej učiteľov a zatvorených bolo menej škôl, ako predtým avizovali nespokojní učitelia. Zo zdravotnej poisťovne bolo pre štrajk odhlásených 6 969 zamestnancov, informoval na brífingu minister školstva Juraj Draxler.

Opatrenia vlády pred voľbami zavrhol

Na Slovensku bolo v rámci štrajku zatvorených 179 škôl, čo predstavuje 2,66 percenta všetkých škôl a školských zariadení. Informoval o tom na brífingu minister školstva Juraj Draxler. Na Slovensku je celkovo 6724 škôl a školských zariadení.

Najviac zatvorených škôl bolo v Bratislavskom kraji, a to 43, čo predstavuje necelých sedem percent. Najmenej škôl bolo zatvorených v Prešovskom kraji - štyri, čo je 0,32 percenta. Zo zdravotnej poisťovne sa pre štrajk odhlásilo 6969 zamestnancov v školstve. Zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) informovali, že zatvorených je 301 škôl.

Draxler uviedol, že rešpektuje právo na štrajk. "Vláda v tejto chvíli už nemôže zaviazať vládu, ktorá vzíde z marcových volieb, niekoľko týždňov predtým, ako sa udejú voľby, konkrétnymi opatreniami," zdôraznil šéf rezortu školstva. Zároveň poďakoval učiteľom, ktorí sa do štrajku nezapojili.

sfdfsdfd_0a000002-8f2e-02ad.jpg

Poďakoval tým, ktorí sa nezúčastnili

Draxler opäť pripomenul, že platy učiteľov rástli, ministerstvo zakázalo prázdninové prepúšťanie učiteľov či vytvorilo úrad na ochranu učiteľov. Podľa ministra sa taktiež znížila byrokracia v školách. Dodal, že rezort pripravuje kľúčové dokumenty, napríklad pri kontinuálnom vzdelávaní. Učitelia sa budú môcť podieľať aj na programovom vyhlásení vlády.

Časť učiteľov prišla do Bratislavy vyjadriť svoju nespokojnosť so smerovaním školstva či nesúhlas s dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľskej obce. Očakávajú, že vláda spraví všetko pre to, aby sa štrajk skončil.

Protestovali stovky ľudí

Približne 2000 učiteľov začalo protest na Námestí SNP v Bratislave, kde ich prišli podporiť aj zástupcovia lekárskych a sesterských odborov. Učitelia prišli do hlavného mesta z celého Slovenska, napríklad z Košíc, Žiliny, Banskej Bystrice či Nitry, Trnavy a Bratislavy.

Z námestia sa potom dav presunul pred Národnú radu SR, kde taktiež učitelia hovorili o svojich požiadavkách. Nespokojní učitelia žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od budúceho roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročná obmedzená platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok