Štrajk učiteľov zatvoril niektoré školy, demonštrovalo sa na ľade

TA3 TASR SITA
25.1.2016 11:08

Časť učiteľov od začiatku týždňa vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Na demonštráciu v Bratislave prišlo do 2-tisíc ľudí.

Čo učitelia žiadajú? 1) Zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov o 140 eur a v roku 2017 ďalšie zvýšenie o 90 eur. 2) Zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. 3) Vláda má prijať novelu, ktorou by zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila by sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Vytvorila by sa komisia, ktorá by komplexne prehodnotila systém vzdelávania.

Ako reaguje vláda? Premiér Robert Fico povedal, že vláda plne rešpektuje právo učiteľov na štrajk, aj keď iniciatíva časti učiteľov vyvoláva veľa právnych otázok a má silný politický a predvolebný kontext. Vzhľadom na zvýšenie platov učiteľov o takmer 50 percent počas jeho dvoch vlád a vzhľadom na to, že legislatívny proces pre toto volebné obdobie je uzavretý, vláda pre učiteľov do 5. marca už viac urobiť nemôže.

Koľko škôl a učiteľov je v štrajku?
ISU očakáva, že počas štrajku zostane zatvorených približne 350 škôl. Do štrajku sa zapojilo vyše 11-tisíc učiteľov a vyše 700 škôl.

Neviete, či je v štrajku aj vaša škola? Vyhľadajte si ju na webe ISU. O tom, či bude škola zatvorená, alebo bude pracovať v obmedzenom režime, by mali byť rodičia informovaní od riaditeľov škôl, od triednych učiteľov, alebo na webe konkrétnej školy.

____________________________________________________________________________

16:25 Minister školstva Juraj Draxler učiteľom ustúpiť nemieni. Podčiarkol najmä fakt, že pre štrajk úplne zatvorili len zlomok zo všetkých škôl. "Počet oficiálne nahlásených učiteľov do štrajku je z celkového počtu 89 000 učiteľov necelých 7000," dodal rezort.

sfdfsdfd_0a000002-8eb6-3b17.jpg

Viac o ministrovej reakcii sa dozviete v tomto článku. Môžete si pozrieť aj celú Draxlerovu tlačovú besedu.

14:20 Ostrý štrajk, ktorý sa v pondelok začal, sa demonštráciou nekončí. Ako povedal Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov, v akcii vydržia do konca. Pripomenul pritom, že v stredu 27. januára bude ďalšie protestné zhromaždenie v Leviciach a potom, ak bude treba, pôjdu učitelia do ulíc opäť. Ministerstvo by podľa neho malo zvážiť, čo urobí ďalej. Iniciatíva je stále pripravená rokovať.

img-9822_0a000002-8eb5-bb4b.jpg

14:10 Požiadavkám učiteľov rozumejú aj politické strany #Sieť, SNS a SaS.

#Sieť podľa svojej hovorkyne Karolíny Duckej požiadavkám učiteľov rozumie a považuje ich za oprávnené. "Už pred rokom sme sa preto zaviazali k zvýšeniu investície do vzdelávania o 30 percent. Politici podľa nás nemajú morálne právo hodnotiť spôsob, akým sa učiteľské odbory rozhodli presadiť svoje nároky. Naopak, majú povinnosť urobiť všetko pre to, aby za tieto nároky učitelia už nikdy nemuseli štrajkovať," uviedla Ducká.

V podobnom duchu to vidí aj prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška. "Rozumieme učiteľom, ktorí štrajkujú, vážime si ich prácu, ale sme presvedčení, že súčasný štrajk nevyrieši celý súbor problémov a neprinesie systémové zmeny, lebo je krátko pred voľbami. Štrajk vnímam ako ohodnotenie pôsobenia súčasnej vlády zo strany učiteľov," povedal Paška.

SaS zase považuje štrajk učiteľov za legitímny prostriedok, ako poukázať na neudržateľný stav školstva. "Štrajk nie je len o tom, aby učitelia mali viac peňazí, ale najmä o snahe zastaviť desaťročie trvajúce prešľapovanie slovenského školstva na mieste. Ak chceme v kvalite vzdelávania, ale aj ekonomického rozvoja držať krok so západnými krajinami, musíme začať adekvátne platiť učiteľov. Je kľúčovou výzvou pre Slovensko nastaviť vzdelávací systém tak, aby sa kvalitou vedomostí a zručností naše deti neprepadali v globálnom meradle, čo sa, žiaľ, aktuálne deje," upozornil poslanec za SaS Martin Poliačik.

14:05 Predstavitelia opozičných strán štrajk učiteľov podporujú. Za protestujúcich sa dnes postavili politici z Mosta-Híd, KDH či OĽaNO.

Podľa Mosta-Híd učitelia majú právo štrajkovať bez ohľadu na to, či sa blížia voľby, alebo nie. "Musíme dať nášmu školstvu takú víziu, ktorá vzíde zo širokej celospoločenskej zhody naprieč celým politickým spektrom. A jediným ukazovateľom úspešnosti vlády a ministrov musí byť fakt, ako túto víziu napĺňajú. Takáto vízia by mala byť trvalým kurzom pozitívnych zmien v školstve v záujme skvalitnenia celého systému a jeho jednotlivých súčastí – vrátane odmeňovania učiteľov," uviedol predseda strany Béla Bugár.

Europoslanec za KDH Miroslav Mikolášik tvrdí, že učitelia v štrajku sa nedožadujú niečoho navyše, ale chcú len riadne žiť a prestať byť urážaní štátom, ktorý by ich mal chrániť. "Premiér Fico sa diskvalifikoval a poškodil kredit Slovenska. Kým pred časom ešte prejavoval vôľu v budúcnosti pomôcť učiteľom, na ktorých vraj dnes už neostali peniaze, teraz jasne odhalil, že sa tak konať nechystá a neváži si ich," tvrdí Mikolášik. Podľa jeho slov ak sa máme seriózne rozprávať o zvýšení ohodnotenia učiteľov, potrebujeme ich na začiatok prestať urážať, pochopiť ich miesto v spoločnosti a poďakovať za všetko, čo pre ňu urobili a robia.

Štrajk učiteľov podporuje aj OĽaNO-NOVA. "Vzdelanie je to najlepšie veno, aké môžeme dať našim deťom," odkázali Obyčajní na sociálnej sieti.

13:30 Učiteľský protest vyvrcholil pred parlamentom a niečo po jednej popoludní ho organizátori ukončili.

13:20 Predstavitelia opozičných strán štrajk učiteľov podporujú. Za protestujúcich sa postavili politici z Mosta-Híd, KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS či mimoparlamentnej strany Skok.

img-0174_0a000002-8eb5-3842.jpg

13:10 Učitelia držia v rukách transparenty ako Zraz prázdnych vreciek, Nehrajte nám divadlo či Dôstojnosť učiteľskej profesii.

13:05 Podľa Vladimíra Crmomana z Iniciatívy slovenských učiteľov sú teraz pedagógovia v otvorenej vojne. "My máme naše zbrane. Našou najväčšou zbraňou je, že držíme spolu," uviedol počas príhovoru. Politici pedagógov podľa jeho slov nezlomia, lebo sú učiteľmi srdcom. Crmoman zároveň vyzval účastníkov protestu, aby zmobilizovali tých, ktorí ešte stále váhajú. "Spolu vydržíme," zvolal viackrát dav. "Školstvo naozaj potrebuje zmenu, už nechceme čakať, nechceme sa nechať utláčať a dupať po sebe. Problémy sú také veľké, že tu už treba zmenu, a nie potom, ale teraz," zdôraznil Crmoman.

12:57 Štrajkujúci učitelia prešli z Námestia SNP, kde ich je bolo približne 1500 až 2000, k Národnej rade. Pred parlamentom chceli prečítať výzvu politikom. Následne by sa mala demonštrácia skončiť.

12:47 Nespokojnosť so smerovaním školstva či nesúhlas s dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľskej obce prišli na Námestí SNP v Bratislave vyjadriť učitelia z celého Slovenska. Podľa odhadov organizátorov ich do hlavného mesta prišlo viac ako 2000.

12:40 V Košickom kraji sa do štrajku zapojilo 60 škôl, z toho 21 priamo v krajskom meste.

12:39 V Prešovskom kraji sa rozhodli vstúpiť do štrajku učitelia z 32 zariadení.

12:38 V Banskej Bystrici sa do štrajku zapojilo 16 škôl a približne 520 učiteľov.

12:37 V Žiline je zo 14 mestských základných škôl uzavretá kvôli štrajku len je jedna, v Martine štrajkujú na väčšine škôl.

12:36 V trenčianskom kraji zostali úplne zavreté štyri stredné školy, v šiestich školách sa vyučuje v obmedzenom režime.

12:15 Medzi učiteľmi je v dave aj veľký počet študentov. Svojich učiteľov prišli podporiť napriek chladnému počasiu a dažďu. Učitelia zatiaľ zdôrazňovali najmä podporu ľudí, za ktorú ďakujú.

e_0a000002-8eb3-fe49.jpg
f_0a000002-8eb4-966f.jpg

11:45 Takto vyzerá protest z najvyššieho poschodia OD Dunaj.

a_0a000002-8eb1-ee66.jpg
b_0a000002-8eb2-7742.jpg

11:40 Na pódiu vystupujú učitelia z ISU ako Vladimír Crmoman či Branislav Kočan aj ľudia z Nových školských odborov.

c_0a000002-8eb3-813e.jpg
d_0a000002-8eb3-02ee.jpg

11:30 Na košických stredných školách nie je z dôvodu štrajku zatvorená ani jedna stredná škola. "Všade sa učí, prioritne sa musia učiť maturanti. Niekde sa učí v obmedzenom režime, niekde sa supluje, niekde sú skrátené hodiny, ale žiadna škola nie je zatvorená," uviedla hovorkyňa župana Zuzana Bobriková.

11:15 Takto to predpoludním vyzerá na námestí SNP. Učiteľom počasie nepraje, je zima, mokro a šmýka sa.

11:00 V týchto chvíľach sa začína demonštrácia na bratislavskom námestí SNP.

10:50 Slovenské školy na štrajk reagovali rôzne. Základná škola Nábrežie mládeže v Nitre sa nepripojila.

1_0a000002-8eb0-a9d6.jpg

Základná škola Jozefa Urbana v Košiciach sa zapojila, ale vyučovanie pre žiakov 1. ročníka prebieha.

2_0a000002-8eb1-250c.jpg

10:20 Štrajk podporuje aj herečka Jana Oľhová či spisovateľ Michal Hvorecký. Dôvody vysvetľujú prostredníctvom videí.

10:10 Na námestí SNP okrem predstaviteľov štrajkového výboru ISU vystúpi aj prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová, predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Súčasťou demonštrácie bude pochod pred Národnú radu.

10:07 Učitelia si majú doniesť na námestie SNP napríklad aj rapkáče.

nezabudnime! :-)

Posted by Iniciatíva slovenských učiteľov on 24. január 2016

10:05 Hlavný protest sa začína o 11:00 v Bratislave. Na sociálnej sieti Facebook označilo 1 581 ľudí, že sa na demonštrácii v Bratislave zúčastní. Ďalších 2 590 označilo, že sa o demonštráciu zaujímajú a takýmto spôsobom ju podporili.

10:00 V týchto chvíľach by sa mala začať demonštrácia na Hlavnej ulici v Košiciach.

09:30 Takto vyzerajú niektoré bratislavské školy, ktoré sa do štrajku zapojili.

08:00 Učitelia dnes vstúpili do štrajku, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov. Ako povedal Vladimír Crmoman z iniciatívy, dnes ostalo zatvorených približne 300 škôl, ostatné nahlásené školy sú v obmedzenej prevádzke. Celkovo sa dodnes na štrajk registrovalo na internetovej stránke iniciatívy 11 454 učiteľov zo 731 škôl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok