Islamisti v novom videu oslavujú parížskych útočníkov, vyhrážajú sa Británii

TA3 ČTK
25.1.2016 07:11

Radikálna organizácia Islamský štát zverejnila video s údajne poslednými vyhláseniami deviatich osôb, ktoré sa vlani 13. novembra zúčastnili teroristických útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 obetí. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej pravosť materiálu zatiaľ nebolo možné overiť.

Podrezávajú kľačiacich zajatcov

Francúzske ministerstvo zahraničia podľa agentúry odmietlo túto informáciu komentovať. Nereagoval ale zatiaľ ani úrad premiéra ani ministerstvo vnútra.

Na záberoch nahratých na oficiálnom telegramovom kanáli Islamského štátu je vidieť niektorých z útočníkov v maskáčoch na nespresnenom mieste v púšti, a to v čase predchádzajúcom útokom vo francúzskej metropole. Niektorí z nich na snímke podrezávajú kľačiacich zajatcov.

"Toto je posledné posolstvo deviatich levov chalifátu, ktorí boli vypustení zo svojich brlohov, aby zrazili na kolená celú krajinu, Francúzsko," hovorí hovorca vo videu.

Británia ďalším terčom?

Útočníci sú na videu označení svojimi bojovými menami, ktoré odkazujú na ich štátnu príslušnosť. Traja z radikálov mali francúzske občianstvo, štyri belgické a dvaja iracké.

Obaja Iračania sú možnými samovražednými atentátnikmi, ktorí sa pokúsili preniknúť na parížsky futbalový štadión Stade de France. U tiel vyšetrovatelia našli očividne falšované sýrske pasy, takže ich nebolo možné oficiálne identifikovať. Identitu zostávajúcich zabitých útočníkov už určili.

Na snímke, ako upozorňuje Reuters, je aj záber britského premiéra Davida Camerona, ktorý po masakre Francúzom vyslovuje sústrasť a solidaritu. V závere záznamu je slogan: "Ktokoľvek stojí za neveriacimi, bude terčom našich mečov." Cameronov hovorca sa k záležitosti nevyjadril.

cameron-isis-1140-reprofoto-video_0a000002-8ea1-df05.jpg

Časť zverejneného videa


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok