Irán splnil podmienky jadrovej dohody, USA aj Európska únia zrušili sankcie

TA3 ČTK
16.1.2016 22:17

Irán splnil všetky požiadavky minuloročnej dohody s veľmocami ohľadne svojho jadrového programu, uviedla vo svojom vyhlásení Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. Spojené štáty a Európska únia ohlásili zrušenie sankcií voči Iránu.

Šéf MAAE Jukija Amano situáciu označil za "dôležitý deň pre medzinárodné spoločenstvo". Ako dodal, inšpektori agentúry priamo na mieste v Iráne preverili, že krajina splnila všetko, čo po nej bolo požadované.

"Dnešok je dobrým dňom pre iránsky ľud, lebo budú uvoľnené sankcie," citoval Reuters ministra, ktorý vo Viedni rokoval so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym a so šéfkou diplomacie Európskej únie Federikou Mogheriniovou.

Irán dohodu o obmedzení svojho jadrového programu uzavrel vlani v júli so šiestimi veľmocami (Francúzsko, Británia, USA, Rusko, Čína a Nemecko). Zaviazal sa k vyradeniu časti centrifúg na obohacovanie uránu, k vyvezeniu väčšiny už obohateného uránu, k prestavbe niektorých svojich zariadení na výskumné pracoviská a k prestavbe ťažkovodného reaktora v Araku.

Irán po uvoľnení sankcií okrem iného získa prístup k 100 miliardám dolárov z ropných príjmov, ktoré sú blokované v bankách v zahraničí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok