Bude benzín opäť lacnejší? Ropu stlačil Irán na dvanásťročné minimum

ČTK
16.1.2016 19:20

Ceny ropy na svetových trhoch obnovili prepad, zostúpili na nové minimá za 12 rokov a strácajú už tretím týždňom po sebe. Obidva hlavné typy suroviny, teda Brent a WTI, sú už pod 30 dolármi za barel, Brent sa prechodne dostal až pod 29 dolárov.

Bude benzín opäť lacnejší? Ropu stlačil Irán na dvanásťročné minimum
SITA/AP

Teherán zvýši vývoz o milión barelov

Trh teraz zrážajú vyhliadky na skoré zrušenie sankcií proti Iránu, čo povedie k nárastu iránskeho vývozu ropy a ďalšiemu zahlteniu svetového trhu. Severomorská ropa Brent okolo 18:30 SEČ strácala približne 6,5 percenta a predávala sa za zhruba 28,90 USD za barel. Ocitla sa tak na novom minime od februára 2004. Americká ľahká ropa WTI v rovnakom čase strácala cez šesť percent na 29,20 USD.

Trh očakáva, že inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) potvrdia, že Teherán obmedzil svoj jadrový program v súlade s dohodou so svetovými mocnosťami. To umožní zrušiť obchodné sankcie voči Iránu, ktorý tak bude môcť podstatne zvýšiť export suroviny.

Teherán oznámil, že jeho vývoz počas šiestich mesiacov od zrušenia sankcií vzrastie o milión barelov denne. Už teraz je vývoz z Iránu na deväťmesačnom maxime 1,10 milióna barelov denne, uviedla agentúra Reuters.

Niektorí predpokladajú ďalšie klesanie

Od začiatku roka sa ceny ropy znížili už asi o 20 percent. Trh zrážajú pretrvávajúce nadprodukcie a rastúce obavy z ďalšieho spomalenia tempa rastu čínskej ekonomiky, čo by dopyt ešte viac obmedzilo.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) už vyše roka odmieta podporiť ceny obmedzením ťažby a niektorí jej členovia dodávky suroviny na trh ďalej zvyšujú. Za posledný rok a pol sa ceny ropy znížili už o viac ako 70 percent.

Francúzska banka BNP Paribas sa pripojila k finančným inštitúciám, ktoré v poslednej dobe znížili odhad vývoja cien ropy na tento rok. Analytici BNP Paribas teraz očakávajú priemernú cenu ropy Brent v tomto roku okolo 37 dolárov za barel, namiesto pôvodne odhadovaných 54 dolárov.

K najpesimistickejšom bankám patrí Standard Chartered, ktorá predpovedala, že ceny by mohli spadnúť až k desiatim dolárom za barel. Analytici, ktorých oslovila ČTK, sa zhodujú, že neustále klesajúca cena ropy na svetových trhoch zlacnie pohonné hmoty aj v našich zemepisných končinách, prepad cien však nebude tak markantný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok