Irán očakáva uvoľnenie sankcií, rokovania vo Viedni budú pokračovať

TA3 TASR
16.1.2016 12:14

Irán očakáva uvoľnenie sankcií pre svoj jadrový program. Uviedol to iránsky šéf diplomacie Mohammad Džavád Zaríf. Vo Viedni by mal rokovať s americkým partnerom Johnom Kerrym a šéfkou diplomacie Európskej únie Federikou Mogheriniouvu.

Čakajú na správu MAAE

Diskutovať budú o implementácii širokej jadrovej dohody, ktorú Teherán podpísal so šiestimi svetovými mocnosťami minulý rok v júli, pripomína agentúra DPA. "Dnes dôjde k stiahnutiu všetkých sankcií," povedal Zaríf pre novinárov.

Irán a skupina mocností zahŕňajúca Britániu, Čínu, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Spojené štáty čakajú na poslednú správu MAAE so sídlom vo Viedni, ktorá má potvrdiť, že Teherán zredukoval svoj jadrový program.

Toto potvrdenie dá EÚ a USA mandát na okamžité stiahnutie sankcií vrátane embarga na predaj iránskej ropy.

Zredukovanie jadrového programu

Irán v rámci vlaňajších rokovaní súhlasil, že demontuje tisíce centrifúg na obohacovanie uránu, zníži svoje zásoby obohateného uránu z 12 ton na niekoľko stoviek kilogramov a reaktor v meste Arák, ktorý vyrába plutónium, zapečatí betónom.

Zredukovanie civilného jadrového programu Iránu spolu s inšpekciami zo strany MAAE majú zaručiť, že sa Teherán v budúcnosti nebude pokúšať vyrobiť atómové zbrane.

Implementácia predmetnej jadrovej dohody by tak mala prísť 13 rokov po zverejnení informácií, že Teherán tajne vybudoval jadrové komplexy a pokúsil sa o vývoj atómového arzenálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok