Chceli sa pomstiť Rusom za Sýriu, vypovedal preživší útočník z Hurghady

ČTK
11.1.2016 23:39

Egyptská prokuratúra vypočúva druhého z útočníkov, ktorí napadli turistov v letovisku Hurghada. Vypovedal, že spolu s komplicom chceli zaútočiť na ruských turistov a že malo ísť o potrestanie Ruska za jeho vojenské operácie v Sýrii.

Chceli sa pomstiť Rusom za Sýriu, vypovedal preživší útočník z Hurghady
SITA/AP

Chceli sa pridať k islamistom

Muži v hoteli Bella Vista zranili jedného Švéda a dvoch Rakúšanov. Polícia jedného z nich zabila a druhého postrelila. Od neho sa teraz vyšetrovatelia dozvedeli, že dvojica navštívila Hurghadu niekoľko dní pred útokom. Muži si obhliadli letovisko, odišli a pred útokom sa autobusom vrátili. Prenajali si izbu v blízkosti hotela Sheraton a vyšli na trhovisko pred ním. Väčšinou býva plné turistov, ale v tom čase tam nikto nebol.

Dvojica sa potom prechádzala Hurghadou v snahe nájsť cudzincov a nakoniec sa rozhodla pre hotel Bella Vista, pretože tam zbadala niekoľko návštevníkov sedieť v reštaurácii.

Muži sa vraj chceli pôvodne pridať k radikálom na Blízkom východe, ale nepodarilo sa im vycestovať, preto sa rozhodli k útoku v Egypte. Poznali sa vraj z futbalu, pretože boli fanúšikmi rovnakého klubu.

Prepad v návštevnosti letovísk

Egypt zápasí s odlivom turistov po vlaňajšom páde ruského lietadla na severe Sinajského polostrova. Skupina hlásiaca sa k Islamskému štátu tam v októbri zabila všetkých 224 ľudí, ktorí boli na palube. Egypt na rozdiel od Ruska a Británie stále nedospel k záveru, že išlo o teroristický čin.

V novembri cestovný ruch v Egypte zaznamenal prepad v návštevnosti. Do krajiny prišlo 558.000 turistov, čo je o 38 percent menej ako v novembri 2014. Napriek tomu, že Rusko prestalo do Egypta posielať lietadlá, bolo 47 percent z novembrových návštevníkov z Ruska.

Útok na lietadlo prerušil sľubný vývoj, kedy sa začalo cestovnému ruchu v prvej polovici minulého roka dobre dariť v porovnaní s chudobnejšími rokmi, ktoré nasledovali po revolučnom roku 2011.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok