Ozbrojenci zaútočili na hotel v Hurghade. Zranili turistov, v meste sú aj Slováci

TASR ČTK TA3
8.1.2016 20:43

Útočníci sa k hotelu dostali po mori a chceli tam odpáliť výbušninu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptské bezpečnostné zdroje.

Hotel ponúkali aj u nás

Dvaja Rakúšania a jeden Švéd, ktorí boli pri piatkovom útoku na hotel v egyptskom letovisku Hurghada pobodaní nožom, utrpeli len ľahké zranenia a sú v stabilizovanom stave. Podľa agentúry AP to oznámil nemenovaný egyptský zdravotnícky zdroj.

Nemocničný predstaviteľ zároveň všetkých troch európskych turistov identifikoval - ide o 72-ročných Renatu a Wilhelma Weissleinovcov z Rakúska a 27-ročného Sammieho Olovssona zo Švédska. Zdroj konštatoval, že ich rany nie sú hlboké.

Do reštaurácie štvorhviezdičkového hotela Bella Vista v Hurghade vtrhli v piatok dvaja muži ozbrojení nožmi a vzduchovými zbraňami a zaútočili na prítomných turistov. Bezpečnostné zložky ich oboch zneškodnili: jedného z nich postrelili a následne zatkli a druhého zastrelili.

Plánovali odpálenie výbušniny

Zabitého útočníka úrady identifikovali ako 21-ročného Muhammada Hasana Mahfúza, študenta z mesta Gíza pri Káhire.
Vo štvrtok sa miestna odnož al-Káidy prihlásila k zodpovednosti za útok na iný hotel v Egypte, v Káhire neďaleko pyramíd v Gíze. Pri tomto útoku fundamentalistických islamistov nebol nikto zranený ani zabitý.

Egypt čelí v súčasnosti povstaniu, ktorého ohniskom je sever Sinajského polostrova. Tieto nepokoje sa začali po vojenskom zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího z roku 2013.

V meste sú stále aj Slováci

Rezort slovenskej diplomacie eviduje v Hurghade osem Slovákov. K situácii sa vyjadril aj slovenský rezort diplomacie. "Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR je v kontakte s egyptskými úradmi a zatiaľ nás nekontaktovali žiadni občania SR v súvislosti s týmto prípadom," uviedol riaditeľ Tlačového odboru MZVaEZ SR Juraj Tomaga.

Dodal, že na základe dobrovoľnej registrácie rezort eviduje deväť Slovákov v Egypte, z toho osem v Hurghade. Skutočný počet Slovákov v Egypte je však podľa neho vyšší. Ministerstvo preto vyzýva, aby Slováci pred vycestovaním do zahraničia využili dobrovoľnú registráciu na jeho internetovej stránke.

Útoky sa množia

Letovisko Hurghada, ktoré leží na pobreží Červeného mora, navštívia každoročne desaťtisíce zahraničných turistov z celého sveta.

K útoku v Hurghade došlo len deň po tom, čo ozbrojení muži na motocykli spustili v egyptskom hlavnom meste Káhira streľbu na turistov, ktorí práve nastupovali do autobusu. Nikto pritom neprišiel o život.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok