Messi sa vracia na trón, Zlatá lopta je opäť jeho

TA3 TASR
11.1.2016 20:19

Lionel Messi z FC Barcelona sa stal piatykrát držiteľom Zlatej lopty FIFA určenej pre najlepšieho futbalistu roka 2015.

Takmer polovica gólov Barcelony

Messi je s piatimi vavrínmi rekordérom ankety, predtým jej vládol nepretržite v rokoch 2009-2012. Jeho úhlavný rival Ronaldo ju vyhral v rokoch 2008, 2013 a 2014. "Je to pre mňa špeciálny moment. Zase tu môžem stáť so Zlatou loptou, to je niečo neuveriteľné... Vídame sa často s Cristianom, ktorý ju tiež niekoľkokrát vyhral. Musím sa poďakovať spoluhráčom, pretože bez nich by sa toto nemohlo stať skutočnosťou. Pri nich sa stále učím a nachádzam inšpiráciu. Krásny večer," povedal Messi, ktorý aj v roku 2015 patril medzi lídrov Barcelony, ktorá s výnimkou španielskeho Superpohára vyhrala všetky súťaže - Primera division, Kráľovský pohár, Liga majstrov, európsky Superpohár a majstrovstvá sveta klubov FIFA. Pri rekordnom počte 122 gólov "Blaugranas" sa pod toto číslo podpísal Messi až 58 zásahmi, pričom v španielskej lige ich dosiahol 43. Mohlo ich byť viac nebyť zranenia, pre ktoré od konca septembra dva mesiace chýbal na trávnikoch.


Za Hráčku roka 2015 vyhlásili kapitánku reprezentácie USA Carli Lloydovú, ktorá vlani získala so zámorským tímom titul majsteriek sveta na šampionáte v susednej Kanade. Loydová tromfla v ankete Nemku Celiu Šašičovú a Aju Mijamovú z Japonska. "Pred štrnástimi rokmi som začala túto cestu a blízki ľudia mi vraveli, že môžem byť najlepšia na svete. Teraz sa to podarilo. Vďačím za to tréningu a tvrdej práci," povedala Lloydová.

V kategórii Tréner roka si cenu odniesol Luis Enrique, ktorý priviedol FC Barcelona k spomínaným piatim trofejám. Jeho protikandidátmi boli kouč čílskeho národného tímu, úradujúceho víťaza Copa America, Jorge Sampaoli a kormidelník bundesligového majstra Bayernu Mníchov Pep Guardiola. Neprítomného Enriqueho zastúpil pri ďakovnom prejave sekretár Barcelony Robert Fernandez: "Luis by tu rád bol, ale má nabitý program. Chcel by som za neho všetkým poďakovať, hlavne tým, ktorí za neho hlasovali. Bola to ťažká voľba, pretože aj ostatní tréneri sú uznávaní odborníci. Za úspechom Barcelony však nie je len tréner, ale aj hráči či fanúšikovia."

Cena pre najlepšieho trénera pre ženský výber sa ušla Jill Ellisovej, ktorá uspela v konkurencii Marka Sampsona (Wales/tréner ženskej reprezentácie Anglicka) a Noria Sasakiho (Japonsko/tréner ženskej reprezentácie Japonska). Ellisová v uplynulom roku priviedla Spojené štáty k zisku titulu majstra sveta. Jej zverenky zvíťazili vo finále nad Japonskom presvedčivo 5:2.

FIFA neudelila prezidentskú cenu

Do Jedenástky roka, ktorú volí FIFPro, sa prebojovali títo hráči: brankár Manuel Neuer (Nem./Bayern Mníchov), obrancovia Dani Alves (Braz./FC Barcelona), Thiago Silva (Braz./Paríž SG), Sergio Ramos (Šp./Real Madrid) a Marcelo (Braz./Real Madrid), stredopoliari Andres Iniesta (Šp./FC Barcelona), Luka Modrič (Chorv./Real Madrid) a Paul Pogba (Fr./Juventus) a útočníci Neymar (Braz./FC Barcelona), Lionel Messi (Arg./FC Barcelona) a Cristiano Ronaldo (Port./Real Madrid). Zhodne štyroch zástupcov "dodali" obaja španielski giganti.

Medzinárodná futbalová federácia pre rozsiahly korupčný škandál neudelila na slávnosti prezidentskú cenu, ktorú od roku 2001 odovzdával jej šéf Sepp Blatter. Blattera však minulý mesiac etická komisia FIFA potrestala 8-ročným zákazom činnosti. V minulosti dostal prezidentskú cenu juhoafrický arcibiskup Desmond Tutu či brazílsky futbalista Pelé, ale aj Franz Beckenbauer.

Ocenenie Ferenca Puskása za najkrajší gól roka 2015 patrí Brazílčanovi Wendellovi Lirovi z klubu Goianesia, ktorý predviedol ekvilibristické zakončenie v súboji brazílskeho šampionátu proti Atletico-GO. Okrem Liru kandidovali na ocenenie Talian Alessandro Florenzi a Messi, tešil sa však najmenej známy z trojlístka: "Je to pre mňa veľká česť. Chcem sa poďakovať mojej rodine, manželke a aj všetkým, ktorí hlasovali. Je to ako príbeh z Biblie, kde Dávid bojoval s Goliášom," vravel dojatý Lira. V roku 2012 Puskásovu cenu získal slovenský reprezentant Miroslav Stoch, gólom v drese tureckého Fenerbahce Istanbul.

Cenu Fair Play venovanú všetkým futbalovým klubom a organizáciám na svete podporujúcim utečencov a ich integráciu do spoločnosti, prevzal Gerald Asamoah: "Táto cena patrí všetkým, ktorí pomáhali utečencom. Aj môj otec bol utečenec, preto sa ma táto téma dotýka. Som rád, že sa môžem podieľať na integrácii. Je to rola veľmi blízka môjmu srdcu," prehovoril na pódiu bývalý nemecký reprezentant s ghanskými koreňmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok