Blatter sa zhovievavosti nedočkal, FIFA ho aj s Platinim potrestala

TA3 TASR
21.12.2015 10:03

Etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie potrestala šéfa Európskej futbalovej únie Michela Platiniho ako aj prezidenta FIFA Seppa Blattera osemročným zákazom činnosti.

Vinu nepriznali

Suspendovaný šéf FIFA Blatter počítal so zhovievavosťou etickej komisie. "Obvinenie z korupcie odoberieme," citovala slová Švajčiara agentúra dpa, ktoré mu údajne povedal nemecký sudca Hans-Joachim Eckert po poslednom vypočutí.

Obaja funkcionári čelili doživotnému dištancu, napokon sa však vo futbalovom dianí nebudú môcť pohybovať "iba" osem rokov. Okrem toho zaplatí Blatter pokutu 50.000 švajčiarskych frankov, Platini o 30-tisíc viac.


Platini bol najskôr suspendovaný na 90 dní pre podozrivú platbu spred štyroch rokov. Francúz mal v roku 2011 prijať od Blattera dva milióny švajčiarskych frankov, údajne za prácu v úlohe jeho poradcu v rokoch 1999 až 2002. Neexistuje o tom ale žiaden doklad a obaja funkcionári tvrdia, že medzi sebou mali ústnu dohodu. Aj Blatter dostal od etickej komisie pôvodný trest na 90 dní. Obaja odmietali priznať vinu.

Vnučku vraj šikanovali

Blatterovu rodinu hlboko zasiahli udalosti posledných mesiacov. "Rodina trpí. Sú to škody, ktoré sú následkom môjho trestu. Navyše FIFA je dnes bez vedenia, ktoré nutne potrebuje," citovala jeho slová dpa. Blatter podľa vlastných slov prišiel na iné myšlienky v sobotu pri návšteve cirkusu s vnučkou Selenou.

"V škole ju šikanovali. Hovorili, že jej starý otec je zlý človek, národný gangster. Veľmi ju to zasiahlo, musela zmeniť školu," pokračoval Blatter deň pred zasadnutím etickej komisie FIFA, ktorá rozhodla o jeho osude.      
"Koncom októbra som skoro zomrel. Môj imunitný systém skolaboval. Našťastie hlava a srdce fungovali, mozog sa bránil smrti. Bolo o päť minút dvanásť. Anjelov ani diabla som však nevidel. Neverím v peklo, iba v nebo," zakončil Švajčiar.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok