Večný život či súkromné peklo? Telo si chce nechať zmraziť aj Larry King

TA3
9.1.2016 09:58

Túžba po večnom živote je pre ľudstvo odveká. Mnohým však nestačia prísľuby raja a nesmrteľnosť chcú dosiahnuť už tu, na zemi. Jedným z možných spôsobov je zmrazenie tela a jeho uchovanie pre budúcnosť. Kryonizácia má však svoje riziká.

Večný život či súkromné peklo? Telo si chce nechať zmraziť aj Larry King
SITA/Marián Peiger

Nový život v budúcnosti

Kryonizácia je už roky výhodným biznisom, pretože láka mnohých príslušníkov bohatej vrstvy, ktorí odmietajú prijať pominuteľnosť svojho tela ako nevyhnutný fakt.

Ľudia, ktorí sa rozhodnú pre túto procedúru, dúfajú, že ich mŕtve telo môže byť v budúcnosti za pomoci vyspelej vedy oživené. Medicína budúcnosti si potom hravo poradí s neduhami ako sú vek či dnes smrteľné choroby.

Na svete takúto službu poskytujú iba v USA a v Rusku. V oboch krajinách prebieha proces takmer rovnako, rozdiely sú len vo financiách. Akonáhle je pacient vyhlásený za mŕtveho, jeho telo začnú chladiť. Už dopredu sú dohodnuté a podpísané všetky právne záležitosti.

Hlava je lacnejšia

Kryonické spoločnosti majú svoje pohotovostné tímy, ktoré sa snažia telo dostať čím skôr z nemocnice alebo márnice a začínajú špeciálny proces jeho ochladzovania. V priebehu niekoľkých hodín nahradia krv kryoprotektantom, ktorý chráni tkanivo pred poškodením mrazom. S pomocou plynného dusíka sa telo niekoľko dní ochladzuje na konečnú hranicu -196 stupňov Celzia.

Niektorí klienti sa rozhodnú zmraziť si iba hlavu, a nie celé telo. Dôvodom sú hlavne financie a aj presvedčenie, že ľudské vedomie a identita majú sídlo v mozgu a celé telo na neskoršie oživenie nie je nutné.

Rozdiely medzi spoločnosťami v USA a Rusku sú najmä finančné. Rusi zmrazia telo za 50-tisíc dolárov a hlavu za 17-tisíc dolárov, v americkej spoločnosti je to 280-tisíc za celé telo a 110-tisíc za hlavu. Ľudia, ktorí si môžu takúto sumu dovoliť, si dávajú zmrazovať aj domáce zvieratá.

Bejzbalista, futurológ aj moderátor

Idea kryonizácie sa začala šíriť v 60. rokoch v USA. Biznis s ňou sa však stal po pár rokoch neistým a priekopnícka kalifornská firma sa dostala do problémov. Peniaze sa míňali a dodržať presné postupy pri skladovaní tiel sa stalo nemožným. Napokon sa niektoré telá, ktoré mali byť zmrazená celé veky, začali rozkladať. Nasledovali súdne spory s rodinami a aj pošramotená povesť kryonizácie.

Druhý dych nabrala kryonizácia len prednedávnom. V USA podstúpila kryonizáciu bejzbalová hviezda Ted Williams, zo žijúcich ľudí podporili myšlienku spoluzakladateľ PayPalu Peter Thiel, futurológ a vynálezca Ray Kurzweil, či svetoznámy moderátor Larry King, ktorý pred časom zavítal aj do televízie TA3. "Chcem sa dať zmraziť v nádeji, že keď zomriem, tak sa nájde nejaký spôsob ako sa budem môcť vrátiť späť," netají sa King.

Ruskou pionierkou je matematička

Rusko si nemuselo prejsť takouto vlnou nedôvery v kryonizáciu ako USA. Po páde Sovietskeho zväzu sa ľudia buď vrátili k starej viere predkov alebo sa vrhli na novovznikajúce duchovné prúdy. Dôležitou sa stala nádej na druhý život.

V Rusku rozbehol biznis kryonizácie pred pár rokmi 35-ročný Danila Medvedev. Ešte ako študent prekladal články o kryonizácii do ruštiny, teraz jeho firma KrioRus súperí s americkým gigantom kryonizácie – firmou Alcor.

medvedev-danila_0a000002-8466-b3d5.png

Spoločnosť KrioRus začínala skromne a svoju technológiu vyvíjala postupne. Prvou klientkou bola petrohradská matematička Lidia Fedorenkova. Na začiatku musela hlavu matematičky uchovávať rodina zosnulej v suchom ľade. Teraz skladuje KrioRus v nenápadnom hangári 45 zmrazených ľudí spoločne so zvieratami. Vízie sú však väčšie, klientov chcú získavať z celej Eurázie. V budúcnosti si vedia predstaviť vybudovať svoju základňu vo Švajčiarsku, pretože situácia v Rusku sa často javí ako nestabilná a biznis s kryonizáciou stavia na pocite stability na dlhšie obdobie.

Americký Alcor skladuje 141 tiel a zmluvu o plánovanom zmrazení po smrti má podpísanú s viac ako tisíckou klientov. Drvivá väčšina tých, ktorých po zmrazení volajú pacienti, sú muži. Alcor má aj špeciálny klub pre členov, ktorí sú mladší ako 29 rokov.

Kritici strašia agóniou mysle

Kryonizačné spoločnosti dúfajú, že de facto zastavia čas. Nie je dôležité, či telo zostane zmrazené desať, päťdesiat alebo sto rokov, dôležitá je viera, že napokon sa dokáže znovuoživiť. Všetko závisí len od rozvoja vedy a techniky.

Spoluzakladateľ KrioRusi pre Financial Times predpokladá, že v zmrznutom tubuse postačí vydržať „len“ 40 rokov. "Teraz nie je možné oživiť mozog, ale vieme oživiť jeho časti. Umelé orgány, kmeňovú bunky, umelá inteligencia - všetky tieto technológie sa môžu použiť na oživenie človeka. Záleží len na reguláciách a sociálnej klíme. Je veľmi pravdepodobné, že budeme mať technológiu na oživenie mozgu do roku 2050 a ak nie, tak určite niekedy v 21. storočí - ak dovtedy nezničíme samých seba," vyjadril sa Danila Medvedev.

Kryonizácia má však aj kritikov, ktorí poukazujú na jedno nemalé riziko celého procesu – v súčasnosti nevieme, čo presne sa deje s vedomím vo chvíľach smrti. Čo ak zostáva myseľ uväznená v zmrazenom tele v nekončiacej agónii medzi životom a smrťou?

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok