Päť veľkých nových objavov z topiacich sa ľadovcov

TA3
21.6.2015 19:26

Globálne otepľovanie má okrem známych dôsledkov aj jeden, ktorý sa nespomína často. V topiacich sa ľadovcoch sú ukryté mnohé vzácne poklady, ktoré boli pred skazou chránené tisícky rokov.

Päť veľkých nových objavov z topiacich sa ľadovcov
SITA/AP

Asi najznámejším objavom v ľadovci je známy Ötzi. Vynikajúco zachovanú múmiu objavili v Alpách na začiatku 90. rokov. Počas nasledujúcich rokov sa podarilo identifikovať, čo ho zabilo, čo jedol a v akom ročnom období zomrel. Vedci dokázali preštudovať aj jeho genóm a určiť príbuzných. Telo bolo tak zachované, že sa aj po 5 300 rokoch dali vidieť desiatky tetovaní na koži.

Ľad je vynikajúcim konzervantom a čoraz rýchlejšie sa topiace ľadovce aj v novom tisícročí vydávajú nové tajomstvá. Vedci však niekedy prídu neskoro. "Nasledujúcich 50 rokov bude rozhodujúcich," povedal Albert Hafner, archeológ z Univerzite v Berne, ktorý sa zaoberá výskumom v Alpách. "Ak to neurobíme teraz, artefakty budú navždy stratené," varoval pre magazín Archaeology. Toto je 5 najzaujímavejších ľadovcových objavov posledných rokov:

1. Zamrznutí vojaci

Počas prvej svetovej vojny sa na talianskom fronte v Alpách odohrávali tuhé boje medzi rakúsko-uhorskými vojakmi a Talianmi, ktorí dúfali v zisk Tirolska. Najväčším nepriateľom bol mráz, ktorý zabíjal viac ako guľky. Teploty klesali aj pod mínus 30 stupňov, vojaci sa báli lavín rovnako ako ozbrojených nepriateľov.

V roku 2003 topiaci sa ľadovec ukázal viac ako 200 kusov munície z prvej svetovej vojny, postupne sa našli aj osobné veci vojakov - listy, denník, kusy oblečenia. Nakoniec aj pozostatky vojakov. Ich holé kosti boli akoby obalené v uniformách.

Malá alpská dedina Peio, ktorá je lyžiarskym strediskom prevažne pre strednú taliansku vrstvu, tak vstúpila na archeologickú mapu. Trio vojakov pochovali dôstojne na miestnom cintoríne.

zmrznuti1.jpg

Foto: Office for Archaeological Finds, Autonomous Province of Trento

2. Deti Inkov

Tri inkské deti zamrzli pred 500 rokmi v argentínskych Andách. Ľad ich perfektne mumifikoval. Vnútorné orgány boli neporušené, v pľúcach a v srdci bola stále krv, koža si zachovala jasné rysy. Deti vyzerajú, akoby len spali.

Zomreli v rámci náboženského rituálu. Najprv ich omámili kukuričným pivom a listami koky a keď zaspali, umiestnili ich do podzemných výklenkov na vrchole vulkánu Llullaillaco, kde zmrzli. Na tento rituál Inkovia vyberali iba fyzicky zdravé a krásne deti, aby sa takto spojili so svojimi predkami a strážili horské dediny.

Jedno z tiel zasiahol po smrti blesk, a preto má na tvári popáleniny. Analýzy vlasov ukázali, ako sa deťom menila strava aj to, ako im podávali omamné látky.

Jedno z detí, asi 5-ročný chlapec, zomrelo násilne po údere do hlavy, ďalšie dve obete zomreli pokojne.

mumia-andy.jpg

Foto: Flickr/Pedro Groover

3. Tisícročný kôň

Ľadovec pri nórskom Lillehammeri už vydal množstvo objavov. Po hnoji z doby železnej objavili aj vzácne tisícročné podkovy. Bolo len otázkou času, kedy sa nájdu zvyšky koňa.

V roku 2013 ich našli. V dobe železnej používali lovci malé kone. Tento si zrejme zlomil nohu, preto ho zabili na mieste. Vedci sa domnievajú, že kone vtedajší lovci používali na prepravu zabitých sobov nižšie do dedín.

kon-zelezny.jpg

Foto: Oppland County Council

4. Les v časovej kapsule

Asi pred 2 000 rokmi sa ľadovec Mendenhall začal pomaly približovať k aljašským lesom. Pred samotným ľadovcom prúdila ľadová voda, ktorá tlačila pred sebou štrk. Predtým, ako ľadovec pohltil les, štrk obalil stromy a ochránil ich. Za normálnych okolností by ľad stromy rozdrvil.

V súčasnosti, keď sa ľadovec topí, objavili časť tohto lesa v mimoriadne dobrom stave. Stromy nielenže stoja, ale niektoré majú aj kôru. Vedci ich tak môžu študovať. Jeden zo stromov bol datovaný do obdobia pred 2 350 rokmi.

strom-ladovy.jpg

Foto: Jamie Bradshaw

5. Smrtiaci vírus

Ľad skrýva aj staré nebezpečenstvá. Podarilo sa mu dokonale zakonzervovať aj 30-tisíc rokov starý vírus. Bol stále infekčný, ale našťastie, len pre améby a nie pre ľudí.

Po tomto objave sa opäť otvorila otázka, či sa pod vrstvou ľadu neukrýva smrtiace nebezpečenstvo, ktoré by mohlo ohroziť aj ľudskú populáciu. Špekulovalo sa o novom smrtiacom cykle vražedného vírusu ovčích kiahní, ktoré by mohli zaútočiť z hrobov obetí na Sibíri alebo Aljaške. BBC pripomína, že doteraz sa takéto životaschopné vírusy neobjavili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok