V Nemecku vydali Hitlerov Mein Kampf, mohol by byť školskou pomôckou

ČTK TA3
8.1.2016 13:12

V nemeckých kníhkupectvách sa prvýkrát od skončenia druhej svetovej vojny objavilo nové vydanie knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf (Môj boj).

Kritický sprievodný text

Knihu vydal mníchovský Inštitút modernej histórie, ktorý Hitlerov text doplnil o kritické poznámky, ktoré ukazujú na nacistické zločiny a ich súvislosť s knihou. Ministerka školstva Johanna Wankaová chce, aby sa kritické vydanie Mein Kampfu využívalo na školské vyučovanie.

Kniha s názvom "Hitler, Mein Kampf - kritické vydanie" vychádza pre svoj rozsah takmer 2000 strán vo dvoch zväzkoch. Na pravej strane je vždy originálny Hitlerov text, ktorý na okraji sprevádzajú poznámky historikov. Protiľahlá strana obsahuje detailný rozbor konkrétnej pasáže originálneho textu. Celkovo tvorí komentár mníchovských historikov dve tretiny obsahu knihy.

Ministerka školstva Wankaová už vyzvala na zaradenie kritického vydania Hitlerovej knihy do školských osnov. Podľa nej by to umožnilo žiakom pochopiť, ako propagandisticky fungoval základný nacistický spis v čase Weimarskej republiky a akým spôsobom sa Hitlerovi podarilo získať na svoju stranu nemeckú verejnosť.

Zaradenie knihy do osnov podporuje aj Nemecký zväz učiteľov. Keď sa žiaci v komentovanej podobe zoznámia s Hitlerovým spisom, zníži sa podľa zväzu nebezpečenstvo, že podľahnú neonacistickej propagande.

Zdroj pre výučbu

"Ako občan aj ako učiteľ mám skúsenosť, že zakázané veci vyvolávajú v ľuďoch zvedavosť. Takže toto vydanie by mohlo Mein Kampf zbaviť určitého tajomného kúzla, ktoré ho obklopuje,” povedal v televízii N24 predstaviteľ zväzu Josef Kraus.

Riaditeľ Inštitútu modernej histórie Andreas Wirsching je však k využitiu knihy na základných školách skeptický. Podľa neho je text pre žiakov príliš odborný. Kritické vydanie Mein Kampf by však podľa Wirschinga mohlo poslúžiť učiteľom ako zdroj pre výučbu o vzostupe nacistického režimu.

Hitler napísal Mein Kampf v roku 1924 vo väzení po neúspešnom pokuse o puč. V knihe formuloval základy nacistickej ideológie, ktorá presadzuje štát riadený najvyšším vodcom a nadradenosť jednej rasy oprávnenej podrobiť a likvidovať ostatné rasy. V roku 1943 bolo v Nemecku vyše desať miliónov výtlačkov knihy.

V nemčine Mein Kampf vychádza prvýkrát od konca druhej svetovej vojny, pretože Bavorsko, ktoré spravovalo autorské práva, doteraz vydaniu knihy bránilo. Platnosť autorských práv však na konci minulého roka vypršala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok