V Mníchove otvorili na výročie Hitlerovej smrti dokumentačné centrum nacizmu

TASR
30.4.2015 20:19

Nové dokumentačné centrum nacizmu otvorili v bavorskej metropole Mníchov. Stalo sa tak v deň 70. výročia oslobodenia mesta americkými jednotkami a zároveň aj 70 rokov od smrti nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

V Mníchove otvorili na výročie Hitlerovej smrti dokumentačné centrum nacizmu
ČTK

Vedľa bývalého sídla NSDAP

Dokumentačné centrum dejín národného socializmu postavili rovno pred fasádou budovy niekdajšieho sídla Hitlerovej strany v Mníchove, ktorý bol v medzivojnovom období akýmsi "hlavným mestom nacizmu".

Biela modernistická betónovo-sklenená budova v tvare kocky nemá podľa iniciátorov projektu slúžiť ako klasické múzeum. Okrem stálej expozície sa v nej nachádza aj študijné centrum, knižnica a priestory pre rôzne mimoriadne výstavy a vzdelávacie podujatia.

Cez presklené časti strediska vidno fasádu budovy bývalého sídla nacistickej strany, na ktorej sú stále badateľné stopy po výbuchoch bômb a ostreľovaní z časov druhej svetovej vojny.

Sleduje nacizmus od vzniku po pád

Hneď napravo od nového centra sa nachádza niekdajšia "Führerova budova", v súčasnosti sídlo hudobnej školy, v ktorej bola v roku 1938 podpísaná neslávne známa Mníchovská dohoda. Projekt financovala nemecká vláda spolu s mestom Mníchov a spolkovou krajinou Bavorsko.

Stála expozícia, umiestnená na štyroch poschodiach, sleduje vývoj nemeckého nacizmu od 20. rokov až do jeho konečnej porážky v roku 1945. Dokumentuje tiež, ako sa povojnové Nemecko až do dnešných dní vyrovnáva s ťaživým hitlerovským dedičstvom, pričom monitoruje aj súčasné aktivity pravicových extrémistov.

Návštevníci centra budú môcť nahliadnuť do stoviek dokumentov zhromaždených z približne 50 archívov. V expozícii sa v súlade so zámerom kurátorov nebudú nachádzať sklenené vitríny s rôznymi nacistickými artefaktami, aby tak nepriamo neposlúžili ich legitimizácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok