Hackeri zverejnili súkromné maily českého premiéra Sobotku

TASR
5.1.2016 16:45

Maily zo súkromnej schránky českého premiéra Bohuslava Sobotku zverejnila na extrémistickom webe white-media skupina hackerov. Úrad vlády momentálne zisťuje ich autentickosť, povedal pre spravodajský server Novinky.cz hovorca českej vlády Martin Ayrer.

Hackeri zverejnili súkromné maily českého premiéra Sobotku
SITA/AP Reprofoto/zpravyextra.cz

Incident nekomentoval

Zverejnené maily Sobotkovi poslali vysokí štátni úradníci, napríklad jeho poradca Oto Novotný, ale aj politici a spolustraníci. Sobotka incident vzhľadom na policajné vyšetrovanie nekomentoval. "Opakovanými útokmi hackerov na moju osobu a na politiku, ktorú presadzujem, sa nenechám akokoľvek zastrašiť alebo ovplyvniť," uviedol s tým, že prípad už vyšetruje polícia.

Či sú zverejnené emaily pravé, nechcel hovorca vlády potvrdiť. Priznal však, že premiér súkromnú schránku používa. "Premiér vždy používal súkromný e-mail od Seznamu, nechcel na tom nič meniť. Či sú emaily autentické, nemôžem zatiaľ potvrdiť. Vec preverujeme," povedal Ayrer pre Novinky.cz.

bez-nazvu_0a000002-82aa-5c84.jpg

Rasistické výroky

"Rozhodne nedošlo k nijakej kompromitácii služby Seznam.cz Email. Podľa popisu to vyzerá, že sa niekomu podarilo uhádnuť heslo k nejakej z mailových schránok. K takýmto odhaleniam hesla môže dôjsť jednoduchým pokusom, a to najmä vtedy, keď je heslo príliš jednoduché a neriadi sa rôznymi odporúčaniami... Pokiaľ sám používateľ našej služby zanedbá svoju bezpečnosť, nemôžeme s tým veľa urobiť," uviedla hovorkyňa spoločnosti Seznam.cz Irena Zatloukalová.

Deň pred Vianocami hackeri napadli aj Sobotkov twitterový účet a zaplnili ho rasistickými výrokmi. Aj tento prípad momentálne riešia policajti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok