Nočná obloha ponúkne zaujímavé divadlo, roj Kvadrantíd dosiahne maximum

TASR
3.1.2016 15:22

Počas dnešnej noci môžu obyvatelia Slovenska na oblohe uvidieť astronomický úkaz. Svoje maximum dosiahne meteorický roj Kvadrantíd, ktorý má zo všetkých meteorických rojov v tomto roku najlepšie pozorovacie podmienky. Upozornil na to Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Nočná obloha ponúkne zaujímavé divadlo, roj Kvadrantíd dosiahne maximum
TASR

Od polnoci do svitania

Padajúce hviezdy, alebo lietavice, čo sú ľudové názvy pre meteority, bude podľa astronóma možné pozorovať celú noc. Večer bude meteorov menej, no budú mimoriadne dlhé, priblížil. Ideálne podmienky nastanú od polnoci do svitania.

V tom čase bude frekvencia meteorov stúpať. Očakávaná frekvencia je podľa Rapavého pre tento rok 120. „To znamená, že každú minútu uvidíme minimálne jeden meteor,“ vysvetlil. Aktivita roja je pritom premenlivá, mení sa v intervale 60 – 200. V roku 2014 však presiahla hodnotu 250.

Kvandrantidy sú veľmi mladým meteorickým rojom, prvé zaznamenané pozorovanie je z Talianska, z roku 1825. Roj je stredne rýchly, jeho častice vstupujú do zemskej atmosféry rýchlosťou 41 kilometrov za sekundu a vyznačuje sa mimoriadne veľkým podielom jasných meteorov.

Kométa Catalina

Pozorovanie meteorického roka by nemal rušiť Mesiac, ktorý vyjde po polnoci po poslednej štvrti. „Pri Mesiaci uvidíme aj červenkastý Mars, vpravo jasný Jupiter a ráno aj žiarivú Venušu a slabší Saturn,“ opísal Rapavý.

S pomocou ďalekohľadu potom možno nájsť na nočnej oblohe i kométu Catalina, ktorá je podľa astronóma pravdepodobne najjasnejšou kométou pozorovateľnou v tomto roku. Uvidieť sa dá 5 stupňov severne od Arkturusa, najjasnejšej hviezdy v súhvezdí Pastier, a to v podobe malého hmlistého obláčika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok