Fotogaléria: Vyskúšali najväčší motor na svete, zmení dosah ľudstva

TA3, NASA
14.3.2015 19:58

Najväčší motor na tuhé palivo na svete sa počas testovania prebudil k životu. V prvých štádiách po štarte bude poháňať superraketu, ktorá by mala vedieť dostať ľudí na miesta, kam ešte nevkročili.

Fotogaléria: Vyskúšali najväčší motor na svete, zmení dosah ľudstva
NASA/Orbital ATK

Vyšší ako Socha slobody

Prvý ostrý test motora mal overiť izoláciu, aviatiku a zväčšenú trysku. Motor má päť segmentov na tuhé palivo, je teda o štvrtinu väčší ako podobné motory z dôb raketoplánov. So svojou výškou 54 metrov je vyšší ako Socha slobody. Každú sekundu chodu spáli viac ako 5,5 tony pohonných hmôt.

Skúška simulovala prácu motora pri určitých teplotách, preto ho pomaly zahrievali na 32 stupňov Celzia. Všetky hodnoty zachytávalo viac ako 500 senzorov.

Ďalšia skúška bude až na budúci rok. Počas nej otestujú chod v chladnejšej klíme, a preto ochladia motor na 4 stupne Celzia.

Základ projektu Orion

Obrovský motor pomôže v prvej fáze letu rakete Space Launch System. Nová superraketa s takýmto gigantickým motorom by mala podľa plánu vzlietnuť v roku 2017. Išlo by o nepilotovaný oblet Mesiaca s kozmickou loďou Orion.

Takáto raketa by bola najvýkonnejšou v histórii ľudstva, NASA od nej očakáva prelomový výskum vesmíru. V najsilnejšej konfigurácií bude mať nosnú kapacitu až 130 ton. To umožní pilotované misie na väčšie vzdialenosti v Slnečnej sústave.

Motor s piatimi segmentmi bude schopný v budúcnosti vyniesť na oblohu americké rakety, ktoré by dokázali dosiahnuť ďaleké asteroidy, dokonca aj Mars.

motor_priprava_m15-040.jpg

Inžinieri z dodávateľskej firmy Orbital ATK pripravujú motor na dvojminútové statické testovanie. (Orbital ATK)

atk-tweet2.png

Motor v pokoji pri východe slnka v utahskej púšti. (Orbital ATK)

atk-tweet.png

Dym a oheň znamenajú, že krátka skúška je na konci. (@NASA_Marshall)

motor184145-010_2.jpg

Ďalší úspešný krok k ceste na Mars. Tím však musí zanalyzovať nazbierané hodnoty. (NASA)

motor15-040.jpg

"Tento test je významným míľnikom pre SLS a nasledoval po rokoch vývoja," povedal manažér projektu Space Launch System Todd May. (NASA)

atk-tweet3.png

Motor testovali len dve minúty, ale tento čas je zhodný s limitom, počas ktorého motor zdvihne z rampy raketu Space Launch System. (@OrbitalATK)

Pozrite si ako prebiehal celý test gigantického motora

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok