Nobelovu cenu za medicínu získali imunológovia Beutler, Hoffmann a Steinman

TA3, TASR
3.10.2011 13:03

Nobelovu cenu za medicínu 2011 získali traja imunulógovia - Američan Bruce Beutler, Luxemburčan Jules Hoffmann a Kanaďan Ralph Steinman.

Nobelovu cenu za medicínu získali imunológovia Beutler, Hoffmann a Steinman

Ich výskum imunitného systému "otvoril nové cesty pre rozvoj liečenia a ochrany pred infekciami, rakovinou a zápalovými chorobami".

Cena je dotovaná finančnou odmenou vo výške 10 miliónov švédskych korún (vyše milióna eur). O polovicu z tejto sumy sa podelia Beutler a Hoffmann, Steinman získal druhú polovicu sumy. V Štokholme to dnes oznámil švédsky Karolínsky inštitút.
"Tohtoroční laureáti Nobelovej ceny urobili zásadný prevrat v našom chápaní imunitného systému tým, že objavili kľúčové princípy jeho citlivosti," konštatoval inštitút v komuniké. Beutlera a Hoffmanna ocenil "za ich objavy týkajúce sa aktivácie prirodzenej imunity", Steinmana "za objav dendritickej bunky a jej úlohy v adaptačnej (získanej) imunite".

Objavy trojice imunulógov pomôžu imunitnému systému bojovať s nádormi, uviedol Nobelov výbor.
Cena za fyziológiu alebo medicínu každý rok tradične otvára vyhlasovanie Nobelových cien. Nobelove ceny za úspechy dosiahnuté vo vede, v literatúre a v snahe o mier sa po prvý raz udeľovali v roku 1901 v súlade so želaním vynálezcu dynamitu, podnikateľa Alfreda Nobela.

V utorok zverejnia laureáta Nobelovej ceny za fyziku, v stredu za chémiu, vo štvrtok za literatúru a v piatok za mier. V pondelok 10. októbra vyhlásia laureáta Nobelovej ceny za ekonómiu.

Zdroj: Reuters, Associated Press

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok