Protiteroristické opatrenia za štvrť miliardy posilnia armádu aj políciu

TASR
16.12.2015 14:19

Slovensko v rámci protiteroristických opatrení posilní v nasledujúcich rokoch svoju políciu a armádu. Rozhodla o tom na zasadnutí vláda. Opatrenie si v nasledujúcich troch až štyroch rokoch vyžiada viac ako 250 miliónov eur.

Protiteroristické opatrenia za štvrť miliardy posilnia armádu aj políciu
TASR

2500 nových policajtov

Vláda schválila zvýšenie počtu príslušníkov Policajného zboru SR o 2500, ako aj ich vyzbrojenie a vystrojenie. Dôvodom podľa materiálu ministerstva vnútra je, že ich terajšie kapacity sú nedostatočné. Opatrenie dopĺňa zmeny v protiteroristickej legislatíve schválené vládou 27. novembra.

"Záujem zvýšiť početné stavy príslušníkov Policajného zboru vyplýva z naliehavej potreby eliminácie bezpečnostných rizík spojených s výrazným nárastom počtu teroristických útokov v európskom priestore v kontexte aktuálneho vývoja migračných tokov a z nevyhnutnosti zabezpečenia bezpečnosti občanov Slovenskej republiky," odôvodnilo ministerstvo vnútra.

Zvýšenie počtu policajtov sleduje dosiahnutie tzv. ideálneho stavu, aby v bežnom výkone bolo v uliciach asi 800 policajných hliadok. Každý policajný okrsok získa hliadku navyše. Po teroristických útokoch v Paríži platia na Slovensku zvýšené bezpečnostné opatrenia. Bežný počet hliadok v uliciach - 450 bol zvýšený na 1200. Stav je však podľa rezortu dlhodobo neudržateľný.

Posilnenie špecializovaných jednotiek

Stavy polície sa budú zvyšovať postupne, cieľové číslo by malo byť dosiahnuté v horizonte troch rokov. Posilnené majú byť predovšetkým oddelenia boja proti terorizmu či extrémizmu, poriadkovej polície a špecializované jednotky, ako sú pohotovostné útvary, ale aj špeciálny Útvar osobitného určenia.

Od 1. januára budúceho roku sa zvýši počet systemizovaných miest policajtov o 800. Od začiatku roka 2017 a 2018 bude pridaných ďalších zakaždým ďalších 850 systemizovaných miest. Vláda v doložke vplyvov vyčíslila, že celkovo bude do roku 2019 potrebovať v tejto súvislosti 194.422.757 eur.

Od začiatku budúceho roka sa zintenzívni výberové konanie do služobného pomeru v Policajnom zbore. Podľa materiálu je cieľom, aby v nástupných termínoch v nasledujúcich dvoch rokoch bol prijatý maximálny počet uchádzačov. Zároveň sa zvýšia kapacity stredných odborných škôl Policajného zboru.

Vojaci pod policajným velením

V rámci antiteroristických opatrení vyčlení ministerstvo obrany 800 vojakov na spoločné hliadkovanie pod velením Policajného zboru. "Udržiavanie možnosti vyčleniť do 800 vojakov na hliadkovanie v stave bezpečnosti bude trvalo viazať 800 vojakov na túto úlohu, pričom zvyšok ozbrojených síl bude musieť plniť nielen všetky úlohy OS zo zákonov SR, ale aj záväzky s rôznou dobou pohotovosti vyplývajúce z medzinárodných zmlúv," uvádza sa v materiáli.

Z tohto dôvodu bude potrebné postupne v rokoch 2016-2017 trvale navýšiť počty príslušníkov OS SR o 800 vojakov, z toho 500 v roku 2016 a 300 v roku 2017. "Prijatie nového personálu si vyžiada okrem mzdových nákladov, nákladov na stravovanie aj náklady spojené so zaobstaraním vstupného výstroja," dodáva rezort obrany.

Z dôvodu boja proti terorizmu sa výrazne posilnenia bojové kapacity 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. V roku 2016 sa majú doplniť počty 5. pluku špeciálneho určenia na súčasné tabuľkové mierové počty o 31 osôb a navýšiť celkový počet príslušníkov oddielov špeciálneho určenia pluku o 115 osôb.

Tvorba špeciálneho prápora

Zároveň dôjde k vytvoreniu nového OŠU, oddielu spravodajskej podpory a posilneniu existujúcich OŠU. V druhej fáze od roku 2017 má dôjsť k optimalizácii štruktúry velenia a riadenia, výcvikových kapacít, k ďalšiemu rozvoju bojových a podporných prvkov pluku s navýšením personálu o 67 vojakov vrátane doplnenia potrebného materiálového vybavenia, výstroja a nákladov na čiastočnú úpravu infraštruktúry.

Po stránke vybavenosti sa do konca roka 2016 posilní aj prápor ISTAR a to prioritným obstaraním technických prostriedkov prieskumu a sledovania. Prápor ISTAR (spravodajstvo, sledovanie, zisťovanie cieľov a prieskum - Intelligence, Surveillance, Target Aqusition and Reconnaissance) je momentálne v procese výstavby s očakávaným dokončením do konca roku 2017 s počtom 608 profesionálnych vojakov a 11 zamestnancov. Do boja proti terorizmu sa zároveň zapoja aj vojenskí chemici a pyrotechnici.

Tieto opatrenia budú na obdobie rokov 2016 až 2018 stáť 62.288.647 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok