Vláda zvýšila platy hasičom a schválila zonáciu Raja

TA3 TASR
16.12.2015 12:57

Tisícky hasičov a horských záchranárov si polepšia, rozhodla vláda. Zavŕšila tiež niekoľkoročný proces prehodnotenia zonácie Slovenského raja.

Viac pre hasičov aj horských záchranárov

Platy viac ako 4500 hasičov a horských záchranárov sa od budúceho roku zvýšia. Vláda schválila nariadenie, ktoré dvíha o štyri percentá tarify príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a príslušníkov Horskej záchrannej služby.     
Do konkrétnej podoby tak previedla zámer schválený v zákone o štátnom rozpočte.

Na základe kolektívnej zmluvy sa od 1. januára zvýši základná stupnica platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme o štyri percentá. Tabuľkové mesačné zárobky 4414 hasičov a 143 horských záchranárov sa zvýšia od 25,50 do 67 eur v závislosti od odpracovaných rokov a platovej triedy. Ministerstvo vnútra vyčíslilo, že opatrenie si vyžiada v roku 2016 dokopy 3,17 milióna eur.

Zavŕšenie viacročného procesu

Viacročný proces prehodnotenia Národného parku Slovenský raj sa zavŕšil. Vláda schválila jeho zonáciu, ktorou prešiel ako prvý z národných parkov na Slovensku. Účinnosť nariadenia vlády, ktorým sa vyhlasujú zóny, je od 1. júna 2016.     
Zavŕšil sa proces prehodnotenia územia, hraníc a ochranného pásma národného parku z hľadiska stavu biotopov. Exaktne sa vymedzili predmety ochrany – biotopy európskeho a národného významu, druhy rastlín a živočíchov európskeho a národného významu a abiotické javy. Pre územie sa tiež určil hlavný a vedľajšie ciele ochrany.      

Doteraz platil v parku tretí a vyšší stupeň ochrany. Tie sa dopĺňajú štyrmi zónami A až D. Podiel kľúčovej zóny A s piatym stupňom ochrany, kde je cieľom nerušený vývoj ekosystémov, sa zvýši o viac ako štvrtinu. Zóna B so štvrtým stupňom ochrany bola vyhlásená dočasne a jej cieľom je dlhodobá rekonštrukcia lesných porastov smerom k prírodnému lesu.     

V plánovanom horizonte 10 až 30 rokov by sa lesy mali prehlásiť do zóny A. Do zóny C s tretím stupňom ochrany boli zaradené časti územia národného parku, kde je cieľom ochrany zabezpečenie priaznivého stavu biotopov alebo druhov pri trvalom využití územia na lesnícke alebo poľnohospodárske činnosti. Zastavané územia obcí budú patriť do zóny D s druhým stupňom ochrany.

Znižuje sa rozloha, redukuje ochranné pásmo

Rozloha územia národného parku za znižuje o jedno percento (215 hektárov) vyňatím plôch v severnej časti, ktoré geologicky nepatria do Slovenského raja a nespĺňajú kritériá na zaradenie do národného parku. Po novom sa tak bude rozprestierať na ploche viac ako 19.500 hektárov. V súčasnosti je tu vyhlásených 11 národných prírodných rezervácií, sedem prírodných rezervácií, tri národné prírodné pamiatky a dve prírodné pamiatky.     

Ochranné pásmo národného parku sa redukuje o viac ako polovicu výmery na severe a východe, kde doň zasahujú zastavané časti obcí, intenzívne obhospodarované polia alebo premenené lesy. Naproti tomu je ochranné pásmo doplnené v južnej časti, kde doteraz chýbalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok