Hackeri zverejnili na internete osobné údaje členov ODS

TASR
6.2.2012 14:51

Zoznam s osobnými údajmi takmer 30.000 členov českej vládnucej Občianskej demokratickej strany (ODS), vrátane adries ich bydlísk a e-mailových adries, zverejnili dnes na internete hackeri združení v skupine Anonymous. Zoznam obsahuje aj ich funkcie a dátum, kedy vstúpili do strany.

Hackeri zverejnili na internete osobné údaje členov ODS
SITA

Podľa spravodajského servera Novinky.cz ide o pokračovanie minulotýždňovej akcie, pri ktorej sa hackeri nabúrali na web ODS a umiestnili na nej text, odmietajúci protipirátsku dohodu o ochrane autorských práv ACTA.
"Poučte sa z rozhodnutia poľského premiéra Donalda Tuska pozastaviť ratifikáciu zmluvy ACTA," uviedli hackeri vo vyhlásení.
"Ako chcete viesť túto krajinu a zastupovať nás občanov pri správe vecí verejných, keď nie ste schopní zvládnuť takú elementárnu vec" a zabezpečiť si počítačový systém strany, uviedla skupina vo vyhlásení, ktoré poslala spolu so zoznamom členov v nedeľu večer redakcii ParlamentniListy.cz.

Agentúra Mediafax dnes citovala predsedu poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru, ktorý označil ich krok za obyčajnú krádež. Povedal tiež, že ODS bude musieť zlepšiť bezpečnostnú ochranu svojich stránok.
Podľa neho bude výsledkom hackerského útoku to, že politické strany budú zverejňovať ešte menej informácií. Zabezpečenie webových stránok totiž stojí množstvo financií a politické strany ich nemajú navyše.
Hlavný manažér ODS Jan Kočí povedal, že krádež osobných údajov členov ODS "ide ďaleko za hranicu slobodného využívania internetu".

ČR sa pripojila k protipirátskej dohode ACTA spoločne s 21 krajinami EÚ. Dohodu však musí ešte potvrdiť parlament. Odporcovia zmluvy jej vytýkajú, že obmedzí slobodu na internete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok