Dominancia socialistov vo Venezuele je na konci, voľby vyhrala opozícia

TA3 TASR ČTK
7.12.2015 07:28

Opozícia vo Venezuele získala v parlamentných voľbách väčšinu v Národnom zhromaždení, čím ukončila 16 rokov dominancie Zjednotenej socialistickej strany Venezuely a jej spojencov.

Maduro: Zvíťazila kontrarevolúcia

Ako informovala predsedníčka volebnej komisie Tibisay Lucenová, koalícia opozičných strán Okrúhly stôl demokratickej jednoty získala na základe čiastkových výsledkov najmenej 99 zo 167 mandátov. Vládny blok nazývaný Oficialismo, skladajúci sa z PSUV a s ňou spolupracujúcich strán, utrpel ťažkú porážku, keď socialisti získali len 46 mandátov.

Znamená to, že prezident Nicolás Maduro bude musieť pri vládnutí robiť kompromisy. Ten "nepriaznivé výsledky" uznal, pričom za ne môže proti nemu vedená "ekonomická vojna". "Naša cesta je mier, naša cesta je demokracia," zdôraznil Maduro. Prekonanie hospodárskej krízy je najväčšou výzvou. Podľa neho zvíťazila "kontrarevolúcia" a teraz je potrebné začať novú etapu bolívarskej revolúcie.

Pred voľbami Maduro varoval pred dôsledkami konca doterajšej politiky pre nižšie vrstvy, ak by vyhrala podľa neho elitárska a skorumpovaná opozícia. V takomto prípade by sa Venezuela mohla rútiť "do priepasti". Zjednotená socialistická strana Venezuely utrpela svoju prvú volebnú porážku od roku 1999, keď sa ujal moci už nežijúci exprezident Hugo Chávez. Jej pád zrejme zapríčinila aj frustrácia Venezuelčanov z chronického nedostatku tovarov a 200-percentnej inflácie.

Dopad cien ropy

Krajina s najväčšími zásobami ropy na svete trpí jej nízkou cenou, čo sťažuje financovanie sociálnych programov. Chávez, ktorý zomrel v roku 2013, vyhlásil projekt "bolívarskej revolúcie" a dlho profitoval z vysokých cien ropy.

O hlasovanie, ktorého sa mohlo zúčastniť 19,5 milióna voličov, bol veľký záujem, takže volebné miestnosti boli otvorené o hodinu dlhšie. Väčšie nezrovnalosti neboli hlásené, hoci namiesto oficiálnych volebných pozorovateľov bol povolený len sprievod, okrem iného z Únie juhoamerických štátov.

Voličská účasť dosiahla 74,25 percenta. Ustanovujúce zasadnutie nového parlamentu je naplánované na 5. januára.
Venezuela sa tak po Argentíne, kde zvíťazil konzervatívec Mauricio Macri, stala ďalšou juhoamerickou krajinou, v ktorej sa voliči odvrátili od ľavicovej politiky.

Ústavná väčšina

Demokratická opozícia vo Venezuele tvrdí, že v nedeľných voľbách získala ústavnú väčšinu v parlamente. Podľa agentúry Reuters lídri opozície oznámili, že získali „kľúčové“ dve tretiny poslaneckých kresiel.

Priblížili sa tak k jednému zo svojich hlavných cieľov: presadiť referendum o zosadení súčasného prezidenta Nicolasa Madura na budúci rok. Ústredná volebná komisia tvrdenie o dvojtretinovej väčšine zatiaľ nepotvrdila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok