Nemocničné priestory sa dočkajú obnovy, vláda vyčlenila 30 miliónov

TASR TA3 SITA
3.12.2015 12:48

Predposledné opatrenie z druhého sociálneho balíčka vlády odškrtol na pôde Fakultnej nemocnice v Trnave v prítomnosti ministra zdravotníctva Viliama Čisláka predseda vlády Robert Fico. Týka sa poskytnutia čiastky 30 miliónov eur na technickú obnovu zastaraných spoločných priestorov nemocníc.

Lepší komfort

Fico zároveň avizoval tretí balík opatrení, ktorý bude mať podľa jeho vyjadrenia mimoriadne priaznivé efekty na hospodársky rast a na vytváranie pracovných miest. Nemocnice a ďalšie zariadenia v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva dostali okrem bežného financovania naviac osobitné investičné prostriedky na zlepšenie komfortu v nemocniciach.

"Máme na mysli obnovu vonkajších a vnútorných priestorov, výmenu okien, nákupy postelí alebo opravu výťahov, teda to, čo je prvé, s čím sa pacient stretáva po príchode do nemocničného prostredia,“ povedal Fico s tým, že peniaze boli rozdelené medzi 27 zariadení. Všetky univerzitné a fakultné nemocnice a ďalšie zariadenia už majú pridelené peniaze na účtoch.

Fakultná nemocnica v Trnave získala z tridsaťmiliónového balíka takmer 2,3 milióna eur. Peniaze použije na obnovu priestorov internej a detskej kliniky, psychiatrického oddelenia, na dobudovanie výťahov či parkoviska pre pacientov. Aktuálne nemocnica nakúpila 86 nových nemocničných lôžok. Na práce momentálne prebieha verejné obstarávanie.

Jednorazová platba nie je systémovým riešením

Minister zdravotníctva Viliam Čislák povedal, že minimálne desať rokov nešli peniaze na obnovu infraštruktúry a zastaraných budov nemocníc. Pripustil, že jednorazová platba nie je systémovým riešením. Povedal tiež, že bude jeho snahou do budúcnosti získavať peniaze na riešenie modernizačného dlhu systémovými opatreniami.

S ministrom sa priamo v trnavskej nemocnici chceli stretnúť aj zdravotné sestry, ktoré podali výpovede, po skončení tlačovej besedy už záujem nemali. Sestra Barbora Kapitánová však vyzvala sestry z celého Slovenska, aby od protestných výpovedí neustupovali. Posledným opatrením z druhého sociálneho balíčka je výstavba modulových škôl, premiér Fico by ho mal odškrtnúť v piatok.

Pozrite si celú tlačovú besedu R. Fica a V. Čisláka o obnove spoločných priestorov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok