Je Glum z Pána prsteňov zloduch? Tureckého doktora môže stáť slobodu

ČTK
3.12.2015 11:46

Je Glum, postava z Pána Prsteňov, kladná alebo záporná? S takouto otázkou sa podľa agentúry Reuters obrátil súd v Istanbule na odborníkov.

Je Glum z Pána prsteňov zloduch? Tureckého doktora môže stáť slobodu
Facebook

Urážka hlavy štátu je zločin

Súd rozhoduje v kauze jedného tureckého lekára, ktorý vraj urazil autoritárskeho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, keď na sociálnej sieti porovnal jeho fotografiu so snímkou ​​fiktívnej postavy zo slávnej filmovej série.

Lekára Erdogan zažaloval. V Turecku je urážka hlavy štátu zločin, ktorý sudca môže potrestať až štyrmi rokmi väzenia. Erdogan, ktorý krajine vládne už viac ako desať rokov, pre urážku stíhal už desiatky ľudí, napríklad karikaturistu, tureckú kráľovnú krásy a niekoľko tínedžerov.

bez-nazvu_0a000002-6fea-1ce7.jpg

Obeť spoločnosti?

Obhajkyňa lekára tvrdí, že zatiaľ čo obžaloba Gluma (na Slovensku niekedy prekladaného aj ako Gloch) charakterizovala ako "monštrum v zápornej úlohe", podľa nej nemôže byť táto postava označovaná jednoznačne za zlú.

"Je v nej stret medzi dobrom a zlom. Glum je v zásade vnímaný ako obeť spoločnosti," uviedla právnička. Sudca podľa nej síce filmy pozná, ale nevie povedať, či je Glum dobrý, alebo zlý. O tom teraz budú rozhodovať filmoví experti a psychológ.

Postavu Gluma vytvoril spisovateľ J.R.R. Tolkien. Prvýkrát sa objavil v novele Hobit a neskôr v trilógii Pán Prsteňov, podľa ktorých vznikli filmy. Je popisovaný ako protipól Tolkienových hrdinov, hobitov Froda a Bilba, ale aj ako obeť mocného prsteňa, ktorý mu zatemňuje myseľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok