Fanúšikovia Pána prsteňov zháňajú stámilióny, chcú postaviť Mesto kráľov

TA3
22.8.2015 19:57

Obrovskú popularitu si už desaťročia udržiava sága Pán prsteňov z pera britského autora J. R. R. Tolkiena. Fanúšikovia fiktívneho sveta Stredozeme sa najnovšie prostredníctvom webu snažia o gigantický projekt. Chcú postaviť celé Mesto kráľov - Minas Tirith.

Fanúšikovia Pána prsteňov zháňajú stámilióny, chcú postaviť Mesto kráľov
lotr.wikia/New Line Cinema

Populárne už desaťročia

Tolkien vytvoril pre potreby svojich kníh, Hobita, trilógie Pán prsteňov a knihy Silmarillion, neuveriteľne prepracovaný svet. Vystupujú v ňom hobitu, elfovia, ohyzdi či trpaslíci, národy a rasy majú svoju vlastnú kultúru, jazyk, písmo aj históriu a svet je často vykreslený do najmenších detailov.

Už po vydaní z diela musel autor J. R. R. Tolkien prijať sekretárku, aby stíhal vybavovať korešpondenciu obdivovateľov. Knihy sú populárne už desaťročia, celosvetovú priazeň však ešte znásobili filmy z posledných rokov. Keď sa režisér Peter Jackson rozhodol takmer po 50 rokoch natočiť celú trilógiu, už mohol cieľavedome spolupracovať s tvrdým jadrom fanúšikovských spolkov.

Mnohí fanúšikovia trávia svoj voľný čas hraním sa na hrdinov zo Stredozeme. To, o čo sa snažia momentálne, je však bezprecedentné. Prostredníctvom internetu chcú financovať výstavbu hlavného mesta kráľovstva Gondor, Minas Tirith. Nie je to žiadna maličkosť, v knihe aj filmoch bolo mesto vykreslené ako metropola, vybudovaná na svahu vysokého kopca.

Za 500 libier v meste prespíte

Na webstránke IndieGoGo môže ktokoľvek podporiť zámer a darovať sumu peňazí. Vedúci kampane Jonathan Wilson precízne rozpísal, aký rozpočet môže vzkriesiť Tolkienovu predstavu. Pozemok, zrejme nachádzajúci sa na juhu Anglicka, pohltí 15 miliónov libier, 188 miliónov libier dajú za prácu a 1,4 miliardy bude stáť materiál. Tvorcovia nápadu odhadujú, že ak sa podarí získať peniaze, v roku 2023 by sa mohlo mesto dokončiť a v roku 2053 by mohlo slúžiť verejnosti.

Organizátori vytvorili niekoľko finančných kategórií, do ktorých môžete prispieť. Za 15 liber sa vaše meno dostane na monument v meste, za 500 libier môžete v meste stráviť noc a napríklad za 100-tisíc libier sa už v meste stanete privilegovanou osobou.

"Všetci zdieľame lásku k Tolkienovmu dielu a túžbu zmeniť spoločné vnímanie komunity a architektúry. Veríme, že vybudovaním Minas Tirith môžeme vytvoriť nie len najpozoruhodnejšiu turistickú atrakciu na planéte, ale aj nádherné a jedinečné miesto na život a prácu," napísal Wilson.

minas-2.png

Neľahká úloha

Finančné náročná stavba by mala slúžiť na bežný život. Do čoho sa to však pustila skupina architektov? Odhliadnuc od finančnej náročnosti, Tolkienova fantázia vytvorila mesto s veľkým M.

„Minas Tirith bolo totiž vysrtavané na siedmich plošinách vytesaných do úbočia hory. Každá plošina bola obohnanná hradbou a v každej hradbe bola brána. Brány však nestáli v jednej línii. Veľká brána sa nachádzala v najvýchodnejšom oblúku mestského pevnenia, ďalšia bola južnejšie, tretia zase severnejšie a takto kľukato až hore. Dláždená cesta vedúca hore k citadele preto križovala úbočie hory. Zakaždým keď prechádzala líniou Veľkej brány, viedla klenutým tunelom, ktorý prerážal mohutný skalný masív, rozdeľujúci svojou ohromnou masou napoly všetky mestské okruhy okrem prvého. Za prvotného formovania hory, ale sčasti aj vyspelým umením a prácou za dávnych vekov vznikla totiž v úzadí širokého nádvoria za veľkou bránou vežovitá kamenná bašta, ktorej hrana, ostrá ako lodná prova, smerovala na východ.“ píše sa v knihe.

Pipin hľadel s rastúcim úžasom na veľké kamenné mesto, také veľké a honosné, o akom sa mu nikdy ani nesnívalo,“ obdivovala mesto postava hobita.

Organizátori vyhlasujú, že sa im už podarilo vyzbierať vyše 80-tisíc libier. Projektu však na začiatku stanovili časový limit 60 dní, ktorý sa rýchlo naplní.

Sily zla plánujú útok

Projekt fantasy mesta má mnoho odporcov a pochybovačov. Niektorí obviňujú tím britských architektov z lacného PR a parazitovania na legendárnom príbehu, iným sa nepozdáva astronomická suma, ktorá by mohla byť vynaložená na zmysluplnejšie projekty.

K odporcom sa zaradili aj skupina prominentných tolkienovských fanúšikov. Spisovateľ Tom Stacey vytvoril ďalšiu crowfundingovú kampaň na sumu milión libier. Za túto sumu chce financovať obliehanie mesta Minas Tirith, tak ako je opísané v záverečnej knihe trilógie, v Návrate kráľa. Stacey je totiž prívržencom násilných barbarských ohyzdov. "Ako lojálni služobníci Temného pána nemôžeme dovoliť, aby sa to stalo," vysvetľuje akciu proti mestu Minas Tirith.

Pravdou je, že táto iniciatíva sa rozbieha o poznanie pomalšie ako konkurenčný budovateľský nápad.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok