Vianočný večierok v Kalifornii sa zmenil na masaker, strelcov zneškodnili

TA3 ČTK TASR
3.12.2015 07:15

Ozbrojený pár, ktorý v domove sociálnych služieb v kalifornskom meste San Bernardino zastrelil 14 ľudí, polícia identifikovala ako 28-ročného Sayeda Rizwana Farooka a 27-ročnú Tashfeen Malikovú. Oboch páchateľov polícia zastrelila.

Motív zostáva nejasný

Farook a Maliková boli pravdepodobne snúbenci alebo manželia. Ich šesťmesačné dieťa bolo v čase útoku u starých rodičov. Podľa šéfa polície v San Bernardine Jarroda Burguana boli Farook a Maliková jedinými strelcami, ktorí sa na masovej vražde v kalifornskom San Bernardine podieľali, pričom motív ich činu zostáva zatiaľ nejasný.

Ide o najhorší prípad tohto druhu, od roku 2012, keď 20-ročný Adam Lanza zastrelil na základnej škole v meste Newton v americkom štáte Connecticut 26 ľudí.

Streľba si vyžiadala najmenej 14 obetí, ďalších 17 ľudí utrpelo zranenia, niektorí z nich sú v kritickom stave. Nemám potuchy, prečo to urobil, som v šoku, uviedol Farookov švagor Farhad Khan. Naposledy s ním vraj hovoril asi pred týždňom.

Streľba sa odohrala dopoludnia miestneho času v budove, kde sídli úrad sociálnych služieb. Ľudia, ktorí tu pracujú, majú na starosť pomoc postihnutým. V budove sa v okamihu streľby mohlo nachádzať až 600 osôb.

Bližšie informácie o tragédii poskytol náš spolupracovník v USA Igor Teleky

Hádzal rúrkové bomby?

Podľa iných zdrojov vtrhli do budovy až traja útočníci a začali strieľať. Následne z miesta činu ušli v tmavom aute typu SUV. Policajti automobil vďaka tipom verejnosti objavili. Keď ho začali prenasledovať, voz začal zrýchľovať. Riadila ho žena, muž z neho strieľal a podľa niektorých informácií aj hádzal takzvané rúrkové bomby.

Pri prestrelke muža a ženu zastrelili, jeden policajt utrpel zranenia, ktoré ale nie sú životu nebezpečné, popísal policajný veliteľ Jarrod Burguan. Obaja podozriví boli ťažko ozbrojení, mali pri sebe dve samonabíjacie pušky AR-15 a dve pištole. Jedna zo zbraní bola vraj držaná legálne.

Došlo k hádke

Podľa denníka Los Angeles Times z verejne dostupných záznamov vyplýva, že osoba mená Syed R. Farook pracovala v San Bernardine na miestnom odbore zdravotnej starostlivosti. Ako popísali niektorí svedkovia, streľba sa odohrala v miestnosti, kde sa konal vianočný večierok.

Objavili sa špekulácie, že Syed Farook bol na oslave, kde vraj  došlo ale k bližšie neurčenej hádke a on budovu opustil. Policajné operácie aj naďalej prebiehali aj v dome v meste Redlands neďaleko San Bernardina. V byte operoval špeciálny robot na zneškodňovanie výbušnín. Údajne ide o dom jedného z podozrivých.

Obama chce prísnejšie zákony

O situácii v San Bernardine bol ihneď informovaný aj americký prezident Barack Obama. V prvej reakcii pre televíziu CBS uviedol, že Spojené štáty budú bezpečnejšie, ak budú zavedené prísnejšie zákony týkajúce sa držania zbraní.

"Zatiaľ nevieme, aké boli motívy strelcov, vieme ale, že existujú určité kroky, ktoré môžeme urobiť, aby boli Američania vo väčšom bezpečí," uviedol Obama. "Nikdy by sme si nemali myslieť, že toto je niečo, čo sa deje bežne, pretože v iných krajinách sa to tak často nestáva," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok