Putin neočakávane navštívil Krym, spustil energetický most z Ruska

ČTK
2.12.2015 21:07

Ruský prezident Vladimir Putin neočakávane prišiel na Krym postihnutý ukrajinskou energetickou blokádou. V Simferopole spustil prvú líniu diaľkového podmorského vedenia z ruskej pevniny.

Putin neočakávane navštívil Krym, spustil energetický most z Ruska
SITA/AP

Krym je bez prúdu od 22. novembra, kedy krymskí Tatári poškodili na juhu Ukrajiny dva stĺpy diaľkového vedenia. Elektrinu dostáva z náhradných zdrojov zhruba polovica z viac ako dvoch miliónov obyvateľov Krymu.

Rusko od začiatku blokády prepravilo na anektovaný polostrov stovky dieselových generátorov, ktoré prednostne zásobujú zdravotnícke zariadenia a strategické podniky. Obyvatelia Krymu s nádejou očakávajú výstavbu takzvaného energetického mosta, ktorým má elektrina prúdiť z ruského Krasnodarského kraja na Krym cez Kerčský prieliv. Podmorský kábel by mal krízu vyriešiť.

Prvá etapa budovania energetického mosta má byť podľa informácií ruskej tlače hotová do 20. decembra, druhá potom do júna budúceho roka. Šéf Kremľa zároveň v Simferopole preverí kroky, ktoré malo krymské vedenie uskutočniť v záujme normalizácie pomerov po odpojení ukrajinských dodávok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok