Na Krym sa nedostane nákladná doprava, Kyjev spustil blokádu polostrova

ČTK
23.11.2015 16:50

Ukrajinské úrady spustili blokádu nákladného automobilového a železničného spojenia s anektovaným Krymom. Oznámila to na Twitteri kyjevská vláda.

Na Krym sa nedostane nákladná doprava, Kyjev spustil blokádu polostrova
SITA/AP

Prehodnotenie modelu vzťahov

Opatreniu predchádzal list prezidenta Petra Porošenka, ktorý vláde navrhol spojenie medzi Ukrajinou a anektovaným Krymom dočasne pozastaviť. Premiér Arsenij Jaceňuk tento krok rovnako odporučil.

"Hlava štátu v liste navrhuje vláde dočasne pozastaviť nákladnú automobilovú a železničnú dopravu s Krymom v oboch smeroch," uvázda sa vo zverejnenom vyhlásení Porošenkovej kancelárie. List konštatuje, že "jednou z terajších prioritných úloh orgánov štátnej moci je určenie modelu ďalších vzťahov Ukrajiny s okupovaným Krymom". Rozhodnutie zastaviť nákladnú prepravu padlo bezprostredne potom.

Preprava nákladu na Krym a z okupovaného polostrova viazne už od polovice septembra, kedy sa živelne rozhodli zastaviť dopravné spojenie aktivisti hnutia Blokáda Krymu. Minulý víkend sa protiruskí aktivisti odhodlali k ďalšiemu kroku, keď zrejme pod ich rukami severne od Krymu padli dva stĺpy diaľkového elektrického vedenia a dodávka prúdu z Ukrajiny na polostrov sa zastavila.

Embargo na potraviny

Premiér Jaceňuk zároveň pohrozil, že Kyjev "zrkadlovo" odpovie na plán Ruska zastaviť s platnosťou od 1. januára budúceho roka dovoz ukrajinských potravín do Ruska. Minister vnútra Arsen Avakov vyhlásil, že Ukrajina by mala zastaviť akékoľvek obchodné styky s anektovaným Krymom. Avakov rovnako podporil zastavenie dodávok prúdu.

Moskva o zámere zastaviť dovoz potravín z Ukrajiny informovala minulý týždeň. Ruský minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev uviedol, že plán súvisí so zapojením Kyjeva do protiruských sankcií, vyhlásených v Európskej únii a USA po minuloročnej ruskej anexii Krymu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok