Na protest proti obchodnej dohode ACTA prišlo niekoľko stoviek ľudí

TA3, TASR
4.2.2012 17:51

Na protest proti Obchodnej dohode o boji proti falšovaniu – ACTA prišlo do Bratislavy na Námestie slobody niekoľko stoviek prevažne mladých ľudí.

Cieľom organizátorov akcie s názvom Zastavme ACTA! bolo otvoriť verejnú diskusiu na túto tému a upraviť znenie dohody. Jej schválenie by totiž podľa organizátorov znamenalo koniec slobodného internetu, ako ho poznáme doteraz. Na transparentoch či z úst protestujúcich tak zaznievali heslá ako Stop ACTA! či No ACTA!.
"Prekáža nám veľmi všeobecné znenie dohody. Pri istom vyložení môže ohrozovať osobné ľudské slobody," uviedol jeden z organizátorov protestu Martin Kukoľ. Protestujúcim podľa neho nejde o to, aby sa mohli veci z internetu bohapusto sťahovať. "My neprotestujeme preto, lebo chceme sťahovať softvér či filmy a hudbu," povedal. Znenie dohody by sa však malo podľa neho zmeniť.


"Dohoda je schopná kriminalizovať aj vyrábanie legálnych kópií," doplnil ďalší z organizátorov Peter Blaščák. Zmluva posiela podľa neho do nelegálnej roviny napríklad používanie napaľovačiek či sťahovacích softvérov.
Dohodu ACTA podľa organizátorov protestnej akcii už podpísalo 22 krajín Európy. "Naši politici odložili toto rozhodnutie na obdobie po voľbách," doplnil Kukoľ. Konečným termínom na schválenie zmluvy je podľa neho máj 2013. Ďalší protest organizátori akcie zatiaľ neplánujú, no v budúcnosti ho nevylúčili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok