Rukojemnícka dráma v luxusnom hoteli sa skončila, vyžiadala si desiatky obetí

TA3 TASR ČTK
20.11.2015 16:02

Rukojemnícka dráma v malijskom hlavnom meste Bamako, kde militanti obsadili hotel Radisson Blue, sa skončila. Najnovšia bilancia hovorí o 21 obetiach. Za útokmi by vraj mohol byť alžírsky džihádista Mochtar Belmochtar.

Militanti neprežili

Zranených ľudí príslušné úrady evakuovali. Pri zásahu špeciálnych jednotiek boli zabití najmenej dvaja militanti, tvrdia bezpečnostné zdroje. Telá obetí videli príslušníci mierových síl OSN, ktorí pomáhali pri záchrannej akcii, na dvoch poschodiach hotela. Medzi obeťami má byť aj Belgičan, pričom podľa niektorých médií ide o politika.

V Mali vyhlásili po dráme desaťdňový výnimočný stav.

K zodpovednosti za útok sa medzitým prihlásila africká džihádistická skupina al-Murábitún, spájaná s teroristickou sieťou al-Káida. Al-Murábitún, pôsobiaca na severe Mali a zložená prevažne z Tuaregov a Arabov, zverejnila na sociálnej sieti Twitter odkaz, v ktorom uvádza, že stojí za útokom na hotel Radisson Blu, známy prítomnosťou zahraničných hosťov.

Skupina sa sformovala približne pred dvoma rokmi v saharskej časti krajiny a na jej čele stojí bývalý bojovník al-Káidy Mochtár Belmochtár.

Zasiahli špeciálne jednotky

Skupina sa hlási k zodpovednosti aj za marcový útok na reštauráciu v Bamaku, ktorý si vyžiadal piatich mŕtvych, aprílový samovražedný útok na severe Mali, pri ktorom zomreli tri osoby, ako aj augustový útok na hotel v meste Savare, ktorý si vyžiadal životy 17 ľudí.

Pri rukojemníckej dráme v hoteli Radisson Blu zasahovali malijské špeciálne jednotky s pomocou menšieho amerického tímu a francúzskych bezpečnostných síl, dopĺňa agentúra DPA.

Podľa americkej diplomacie je ešte priskoro špekulovať, či incident súvisí s teroristickými útokmi v Paríži, keďže militantné skupiny v Mali nie sú príliš prepojené s džihádistickou skupinou Dáiš - tzv. Islamským štátom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok