Dvaja útočníci sa dostali do Európy cez Grécko, sesternica Abaaouda nebola atentátnička

TA3 TASR SITA ČTK BBC The Guardian
20.11.2015 15:41

Dvadsaťšesťročná Francúzka Hasna Aitboulahcenová, ktorá bola sesternicou Abdelhamida Abaaouda, neodpálila vestu s výbušninami, ako sa doteraz predpokladalo.

ONLINE sme ukončili.

0:04 Bezpečnostná rada OSN vyzvala všetky štáty, ktoré sú schopné sa zapojiť do boja proti Islamskému štátu, aby zdvojnásobili úsilie v snahe zabrániť jeho ďalším útokom.

0:00 Tisíce obyvateľov Paríža vyšli do ulíc, aby si spoločne uctili pamiatku obetí teroristických útokov, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a vyše 350 zranených.

23:11 Militanti zrejme na útoky v Paríži minuli len približne 7000 eur. Svoje odhady zverejnila tlačová agentúra Reuters.

22:23 Veľká mešita v Paríži odvolala plánované zhromaždenie proti terorizmu, ktoré sa malo konať po poludňajších modlitbách a na ktorom sa mala zúčastniť aj starostka Paríža Anne Hidalgová. Polícia totiž oznámila, že nemôže zaistiť bezpečnosť akcie.

21:46 Európska únia by mala vybudovať väzenie na ostrove, do ktorého by zatvárala odsúdených militantov na zvyšok ich životov, povedal rakúsky ultrapravicový politik Heinz-Christian Strache, ktorého opozičná Slobodná strana Rakúska končí v prieskumoch verejnej mienky pravidelne na prvom mieste.

21:20 Uplynul presne týždeň od teroristických útokov.

20:10 Dvaja teroristi, ktorí sa odpálili pri štadióne Stade de France, sa dostali do Európy cez Grécko. Informoval o tom francúzsky prokurátor.

19:47 Francúzsky Senát schválil predĺženie výnimočného stavu v krajine o tri mesiace. Výnimočný stav rozširuje právomoci polície, ktorá tak môže zatýkať a podnikať razie, a umožňuje úradom zakázať pohyb osôb aj vozidiel v určitom čase a na určitých miestach.

18:54 Hasna Aitboulahcenová nebola samovražedná atentátnička, informovala parížska prokuratúra. Bombu v Saint-Denis mala podľa Guardianu odpáliť osoba stojaca pri nej.

V byte na predmestí sa našlo tretie telo - mužské. Jeho totožnosť zatiaľ nezverejnili.  Podľa BBC žena tesne pred zásahom polície kričala o pomoc. "Snažila sa povedať, že nepatrí k teroristom, že s nimi nemá nič spoločné a chce sa vzdať," potvrdil policajt.

18:46 Imámovia v mešitách po celom Turecku v kázňach, prečítaných počas modlitieb, ostro vystúpili proti organizácii Islamský štát.

Kázeň pripravilo turecké vládne Riaditeľstvo pre náboženské záležitosti a prečítali ju vo všetkých mešitách. Uvádzalo sa v nej, že Islamský štát pri nedávnych útokoch v Paríži, Ankare, Bejrúte a Bagdade nezabíjal len nevinných ľudí, ale aj "posvätné hodnoty islamu".

18:27 Francúzske ministerstvo vnútra oznámilo, že polícia podnikla v krajine od útokov celkovo 793 razií.

18:01 Pre hrozbu teroristického útoku evakuovali továreň spoločnosti Airbus. Podľa Le Figaro išlo len o falošný poplach.

17:56 Ak si chcú ľudia uctiť obete teroristických útokov, tak môžu posielať svoje odkazy, fotografie a videá na webovú stránku paris.fr.

17:18 Slovensko dostalo prvú žiadosť Francúzska so všeobecnou požiadavkou o pomoc v boji proti terorizmu. Ako informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková, Francúzsko bude žiadať od krajín Európskej únie hlavne podporu v misiách v zahraničí, aby bolo schopné stiahnuť časť svojich jednotiek a sústrediť sa na boj proti terorizmu.

16:09 Belgická federálna prokuratúra oznámila, že predĺžila vyšetrovaciu väzbu dvoch belgických občanov, ktorých v súvislosti s útokmi v Paríži zadržali po sérii razií v bruselskej štvrti Molenbeek. Hamza Attou a Mohammed Amri pobudnú za mrežami minimálne jeden mesiac.

15:54 Napriek hustému dažďu prichádzajú ľudia k miestam, kde sa minulý týždeň uskutočnili krvavé atentáty.

55558888_0a000002-66a5-1286.jpg

15:41 Marocké úrady v októbri zatkli Yassina Abaaouda, mladšieho brata muža podozrivého zo zosnovania nedávnych teroristických útokov. Yassina Abaaouda zatkli v meste Agadir, ktoré je rodiskom otca oboch bratov. Podľa zdroja z marockých bezpečnostných štruktúr mladíka zadržali po pristátí lietadla v Agadire a previezli do vyšetrovacej väzby, kde je doteraz. "Už je tu asi mesiac," spresnil zdroj pre agentúru Reuters.

Zatiaľ nie je jasné, či má Yassine Abaaoud nejakú spojitosť s islamistickou bunkou svojho staršieho brata pôsobiacou v Európe. Zdroj odmietol uviesť bližšie detaily o zadržaní.

15:35 Francúzsky premiér podľa CNN ohlásil, že minulotýždňové útoky si vyžiadali až 130 obetí.

14:05 Telo ženy nájdené v sutinách bytu na parížskom predmestí Saint-Denis, kde sa v stredu odohrala policajná operácia, bolo identifikované ako Hasna Aitboulahcenová.

Oznámil to úrad parížskeho prokurátora. Toto telo je jedným z troch nájdených na mieste zásahu polície proti predpokladaným spolupáchateľom série útokov, ktoré si minulý piatok v Paríži vyžiadali životy najmenej 129 ľudí.

13:15 Dvaja z troch členov komanda, ktoré pred týždňom útočilo v parížskom klube Bataclan, nemali v úmysle odpáliť si na tele výbušninu a zomrieť, tvrdí veliteľ policajnej brigády BRI Christophe Molmy, ktorý sa podieľa na vyšetrovaní.

Molmy v rozhovore pre magazín Marianne uviedol, že teroristi, ktorí sa skryli v miestnostiach s technickým zázemím v klube Bataclan, zrejme nemali v úmysle aktivovať výbušninu. Tá im mala slúžiť len ako posledné východisko v krajnej núdzi.

Vyšetrovateľ sa domnieva, že teroristi mali asi v pláne odísť z Bataclanu a zaútočiť na ďalšom mieste.
Spôsob, akým si aktivovali výbušninu na opaskoch, svedčí skôr o náhode ako o zámere, pretože predtým mali viacero príležitostí odpáliť sa a usmrtiť pri tom oveľa viac ľudí: rukojemníkov i policajtov, domnieva sa Molmy.

12:05 Stredajší policajný zásah v prarížskej štvrti Saint-Denis nemal dve, ale tri obete, uviedli úrady. Totožnosť tretej obete zatiaľ nepoznajú, ale má ísť o ženu.

12:03 Čo prinútilo mladú a nespútanú ženu, aby sa stala prvou samovražednou atentátničkou zo Západu? Dočítate sa tu:

10:50 Generálny riaditeľ francúzskej polície Jean-Marc Falcone v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France-Info priznal, že nie je jasné, kde sa momentálne nachádza kľúčová postava atentátov v Paríži Salah Abdeslam, ktorý je na úteku a je po ňom vyhlásené medzinárodné pátranie. Falcone vyhlásil, že nevie povedať, či sa Abdeslam mohol vrátiť na územie Francúzska a kde sa momentálne nachádza.

10:23 Denník The Guardian  zverejnil video parížskej polície, ako vyjednáva s atentátničkou Hasnou Aitboulahcenovou počas zásahu v St-Denis.

10:15 Abdelhamid Abaaoud, ktorého vyšetrovatelia považujú za organizátora teroristických útokov v Paríži, sa v čase atentátov pohyboval v metre na linke vedúcej od koncertnej siene Bataclan. S odvolaním sa na policajné zdroje o tom informoval denník Le Parisien.

Belgičana marockého pôvodu Abaaouda pred týždňom v piatok okolo 22:00 SEČ zachytili bezpečnostné kamery medzi stanicami Croix de Chavaux a Montreuil, ktoré sú súčasťou linky deväť parížskeho metra. Miesto je od Bataclan a ďalších lokalít, kde teroristi udreli, vzdialené len niekoľko staníc.

10:00 Francúzsko požaduje, aby občania EÚ, ktorí vstupujú do schengenu podliehali rovnako prísnym kontrolám ako cestujúci z krajín mimo Únie.

6:50 Švédska bezpečnostná polícia informovala o zatknutí muža podozrivého z plánovania teroristických činov. 

Hovorkyňa švédskej polície Sirpa Franzenová potvrdila, že hľadaný muž bol zadržaný vo Švédsku. K prípadu dodala len to, že zatknutie zmienenej osoby bolo nariadené už 17. novembra "pre podozrenie z prípravy teroristických činov". Identitu muža ani žiadne ďalšie podrobnosti ohľadne prebiehajúceho vyšetrovania však Franzenová neposkytla.

6:30 Valls v rozhovore pre francúzsku televíziu povedal, že francúzskemu ľudu "dlhuje pravdu" a následne zdôraznil, že vyšetrovatelia nevedia, či sú v krajine aktívne aj ďalšie extrémistické skupiny. "Je to pravdepodobné," dodal.

Francúzska polícia podľa jeho slov od minulotýždňových útokov vykonala už približne 600 razií zameraných na dopadnutie islamistických militantov. Naďalej pritom pátra po Salahovi Abdeslamovi, bratovi jedného zo zabitých útočníkov, ktorý je na úteku a nie je zrejmé, či sa ešte nachádza vo Francúzsku.

Útoky z 13. novembra, ku ktorým došlo na šiestich miestach Paríža, si vyžiadali dohromady 129 obetí na životoch a 352 zranených, z ktorých mnohí sú v kritickom stave. K zodpovednosti za ne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.

titans-jaguars-football-8456a07fa5f34366841866c173739b1b_0a000002-66a4-8c06.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok