Teror v Paríži: Pozrite si, čo zatiaľ vieme o útočníkoch

ČTK youtube/charles Bruno Piris
16.11.2015 14:55

Francúzskym vyšetrovateľom sa postupne darí identifikovať a získavať ďalšie informácie o útočníkoch, ktorí v piatok v Paríži povraždili najmenej 129 ľudí. Prinášame prehľad základných faktov o jednotlivých predpokladaných páchateľoch, ako o nich informovali zahraničné médiá.

Teror v Paríži: Pozrite si, čo zatiaľ vieme o útočníkoch
twitter/AliKheradpir twitter/AAhronheim twitter/ WNews_Reddit twitter/ BBCWorld twitter/ PoliceAlertsUk

Útočníci na futbalovom štadióne Stade de France

Traja muži sa odpálili v blízkosti štadióna, kde sa práve hral priateľský futbalový zápas medzi Francúzskom a Nemeckom.

1. Prvý z útočníkov sa pokúsil prejsť bezpečnostnou kontrolou dovnútra štadiónu, zastavila ho však ochranka. Odpálil sa o 21:20 na ulici Rue Rimeta, blízko vstupu do sektora D.

Okrem seba zabil ešte jednu ďalšiu osobu. Blízko miesta útoku sa našiel sýrsky pas na meno Ahmad Muhammad, ktorý patril 25-ročnému mužovi pôvodom zo Sýrie. Pas podľa gréckych úradov použil utečenec, ktorý bol zaregistrovaný pri vstupe do Grécka na začiatku októbra. Ten istý cestovný doklad potom použil jeden z migrantov, ktorého 7. októbra zaregistrovali úrady v srbskom meste Preševo. Nie je jasné, či je pas pravý a či nejako súvisí s útočníkom.

2. Druhý útočník, ktorý zatiaľ nebol identifikovaný, sa odpálil o 21:30 v ulici Rue Rimeta, blízko vstupu do sektora H. Nikoho ďalšieho nezabil.

3. Tretieho útočníka polícia identifikovala ako dvadsaťročného francúzskeho občana menom Bilal Hadfi. Odpálil sa o 21:53 na ulici Rue de la Cokerie blízkosti prevádzky rýchleho občerstvenia. Okrem neho nezomrel nikto ďalší.

 

Útočníci v koncertnej sále Bataclan

Traja muži prišli k budove v šedom aute Volkswagen Polo. K útoku na divákov v sále použili strelné zbrane, niektorých ľudí si vzali ako rukojemníkov. Celkovo tam zomrelo 89 ľudí, polícia do budovy vtrhla pol hodinu po polnoci v noci na sobotu. Jeden z útočníkov zomrel po tom, čo polícia strelou odpálila jeho vestu s výbušninou, dvaja zvyšní sa odpálili sami.

4. Prvý z útočníkov v Bataclan bol podľa odtlačku prsta identifikovaný ako dvadsaťdeväťročný Francúz Omar Ismail Mostefai. Podľa prokuratúry mal dlhodobo problémy so zákonom. V trestnom registri má osem záznamov z rokov 2004 až 2010, nikdy ale nebol vo väzení. Polícia preveruje informáciu, že pred niekoľkými rokmi navštívil Sýriu. Vo Francúzsku cez víkend zadržali sedem osôb z jeho okolia, sú medzi nimi jeho otec a brat.

5. Druhého útočníka z Bataclan polícia identifikovala ako Samyho Amimoura. Ide o Francúza narodeneného v roku 1987. Žil v meste Bobigny, ktoré je súčasťou metropolitnej oblasti Paríža kde podľa médií býva aj jeho rodina.

6. Tretieho útočníka z Bataclan zatiaľ polícia neidentifikovala. Belgická polícia zatkla v Bruseli najmenej sedem mužov, ktorí zrejme mali čo do činenia s vypožičaným autom, v ktorom útočníci prišli. Malo belgickú poznávaciu značku.

Útočníci v reštauráciách

Neznámy počet ozbrojencov so samopalmi strieľal v čase medzi 21:25 a 21:36 na návštevníkov reštaurácií na troch miestach - v uliciach Rue de Charonne, Rue Alibert a Rue de la Fontaine au roi. Zomrelo najmenej 36 ľudí. Ako dopravný prostriedok použili útočníci čierny Seat Leon, ktorý polícia našla v nedeľu ráno na parížskom predmestí Montreuil. Auto bolo požičané v Belgicku.

7. Ďalší útočník sa odpálil o 21:40 v reštaurácii na bulvári Voltaire, asi kilometer od miest tragických útokov v reštauráciách. Zomrel iba on sám, výbušnina, ktorú použil, bola identická s trhavinami použitými pri štadióne Stade de France. Úrady ho identifikovali ako Brahimom Abdeslama, Francúza žijúceho v Belgicku.

Polícia v Belgicku pátra aj po jeho dvadsaťšesťročnom bratovi Salahovi Abdeslamovi - policajná hliadka ho preverovala už v sobotu na belgicko-francúzskych hraniciach, potom ho ale prepustila. Práve on podľa médií prenajal vozidlo Volkswagen Polo, ktorý ku koncertnej sále Bataclan doviezol troch samovražedných útočníkov. Ďalší brat Brahima Abdeslama Mohamed bol cez víkend zatknutý v Bruseli.

#ParisAttacks: French police say main suspect Salah Abdeslam is on the run and "dangerous" https://t.co/3SZGDV6TIy pic.twitter.com/nILB7UYap4

Mozgom bunky Abaaoud

Strojcom piatkových teroristických útokov v Paríži bol údajne Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud. S odvolaním sa na nemenovaného francúzskeho predstaviteľa o tom informujú francúzske médiá. Abaaouda, ktorý je podľa agentúry Reuters teraz v Sýrii, poslal v júli v neprítomnosti belgický súd na 20 rokov do väzenia za verbovanie moslimských radikálov pre boj v Sýrii.

Dvadsaťsedemročný Abaaoud je považovaný za mozog bunky, ktorá tento rok v januári v Belgicku plánovala atentát proti policajným cieľom. Polícia bunku odhalila a vo východobelgickém meste Verviers rozprášila. Pri akcii policajti zastrelili dvoch členov bunky, Abaaoud však unikol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok