Francúzi uskutočnili razie po celej krajine, zintenzívnia boj proti islamistom

TA3 TASR SITA ČTK
16.11.2015 06:54

Podľa Hollanda je zničenie islamistov úlohou pre medzinárodné spoločenstvo. Avizoval, že sa v nasledujúcich dňoch stretne s prezidentmi USA a Ruskej federácie, Barackom Obamom a Vladimirom Putinom, aby našli spoločnú stratégiu postupu v Sýrii a ťaženia proti Islamskému štátu.

ONLINE sme ukončili.

23:52 Vyšetrovatelia z poľského mesta Lodž podozrievajú 23-ročného krajana z členstva v zločineckom zoskupení, ktorého cieľom boli teroristické útoky. Zadržaný sa mal zúčastniť na výcviku v Sýrii, ktorý zorganizovala jedna z tamojších teroristických skupín, nie však tzv. Islamský štát.

21:53 Na severe Talianska zastavili pátranie po jednom z údajných aktérov teroristických útokov v Paríži, ktorého identifikovali ako 32-ročného francúzskeho občana Baptista Brugyho. Informovali o tom tamojšie úrady s tým, že informácia o prekročení francúzsko-talianskej štátnej hranice dotyčným vo vozidle typu Seat Ibiza čiernej farby sa neukázala ako opodstatnená. Automobil údajne medzičasom našli v okolí Paríža.

21:37 Sedem amerických štátov po parížskych útokoch odmieta sýrskych utečencovPäť amerických guvernérov z Texasu, Arkansasu, Indiany, Lousiany a Mississippi oznámilo, že vo svojich štátoch nepovolia usadiť sa utečencom zo Sýrie, a pridalo sa tak k Alabame a Michiganu. Guvernéri tvrdia, že po piatkových krvavých útokoch v Paríži považujú za príliš nebezpečné vpustiť na svoje územie ľudí z vojnou zničenej krajiny.

21:03 Salah Abdeslam hľadaný pre podozrenie z podielu na atentátoch v Paríži je vraj "úplne normálny chlapec". Na tlačovej konferencii po svojom dnešnom prepustení z belgickej väzby to uviedol jeho brat Mohamed. Kde sa momentálne Salah nachádza, vraj ale nevie. Tretí súrodenec, Brahim Abdeslam, spáchal v piatok samovražedný atentát pri reštaurácii na bulvári Voltaire.

20:58 Kanada napriek teroristickým útokom v Paríži dodrží sľub a stiahne všetky svoje stíhačky, ktoré bombardujú militantov Islamského štátu v Iraku a Sýrii. Na záver summitu skupiny G20 v Turecku to povedal nový kanadský premiér Justin Trudeau.

Trudeau povedal novinárom, že Kanada rokovala so svojimi spojencami o iných možnostiach, ako by mohla zostať zapojená do vojenskej kampane proti IS. Mohla by napríklad rozšíriť existujúci výcvik miestnych vojakov v Iraku, dodal.

20:52 Turecko odovzdalo kosovským úradom troch ľudí podozrivých z členstva v teroristických skupinách. Kosovská polícia oznámila, že troch podozrivých zatkla na hranici so susedným Macedónskom, kde ich turecké úrady vracali kosovským. Polícia dodala, že podozrivých vypočúvala a na dvoch miestach našla dôkazy potvrdzujúce obvinenia. Polícia neuviedla jasne, aké dôkazy našla, a ani to, na akých teroristických činoch sa podozriví podieľali.

K extrémistickej organizácii Islamský štát v Sýrii a Iraku sa pridalo niekoľko stoviek dobrovoľníkov narodených v Kosove, ktorí do týchto krajín cestovali prevažne cez Turecko. Často sa objavujú aj na propagandistických videách, ktoré varujú pred hroziacimi útokmi džihádistov.

20:18 12.000 ľudí sa zhromaždilo v Drážďanoch na demonštrácii hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu - Pegida zameranej proti prijímaniu utečencov. Ich počet oproti minulému týždňu vzrástol asi o polovicu. Rečníci na demonštrácii dávali príchod utečencov do súvislosti s atentátmi v Paríži a požadovali obmedzenie imigráce.

„Správnu imigračnú politiku teraz v Európe vykonávajú Poľsko, Česko a Slovensko, pretože odmietajú utečencov prijímať“ povedal jeden z lídrov protiislamského hnutia Siegfried Däberitz.

20:05 Hnutie Anonymous v reakcii na parížske útoky vyhlásilo vojnu Islamskému štátu. Neznámy muž v maske Guya Fawkesa v nahrávke na internete uvádza, že militanti skupiny IS, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za parížske útoky, sú "háveďou" a hnutie Anonymous ich vysliedi. "Tieto útoky nemôžu zostať nepotrestané," varuje po francúzsky hovoriaci maskovaný muž vo videu.

"Spustíme proti vám dosiaľ najväčšiu operáciu. Očakávajte mnoho kybernetických útokov. Vojna bola vyhlásená. Pripravte sa. Neodpúšťame a nezabúdame," zakončil predstaviteľ Anonymous bez uvedenia bližších detailov.

19:18 K útokom v Paríži sa originálnym spôsobom vyjadril aj známy americký zabávač John Oliver.

19:00 Na západe Nemecka zadržali 39-ročného Alžírčana, ktorý údajne predpovedal teroristické útoky v Paríži. Informoval o tom minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Ralf Jäger. Úrady vyšetrujú, či bol muž do plánov teroristov zasvätený, alebo či sa dokonca na atentátoch nepodieľal.

Podozrivého zadržali v utečeneckom záchytnom centre v meste Arnsberg. Je podozrivý, že v uplynulých dňoch ostatným obyvateľom zariadenia povedal, že francúzskou metropolou sa rozšírí strach a teror.

18:50 Symbol francúzskej metropoly - Eiffelova veža - je opäť sprístupnená verejnosti. Informovali o tom jej prevádzkovatelia. Vežu uzavreli podobne ako mnoho iných objektov a zariadení po teroristických útokoch v Paríži.

Na želanie parížskej radnice sa "eiffelovka" až do stredy vrátane po zotmení "oblečie" do francúzskej národnej trikolóry, ako tomu bolo v uplynulých dňoch v prípade mnohých pamätihodností viacerých svetových metropol. Na Eiffelovu vežu budú až do jednej hodiny po polnoci premietať motto metropoly na Seine - Fluctuat nec mergitur (Zmieta sa, ale nepotopí).

eiffel_0a000002-e9c4-e797.jpg

18:43 Egypt zabil 24 militantov neďaleko miesta havárie ruského lietadla na Sinaji. K akcii egyptských bezpečnostných zložiek došlo v strednej časti Sinajského polostrova, 70 kilometrov od miesta havárie ruského lietadla s dovolenkármi. K zničeniu tohto lietadla sa prihlásil IS.

Sinajská provincia, egyptská odnož IS, je aktívna na severe Sinajského polostrova, kde pred dvoma rokmi začala povstanie. Odvtedy tam zabila stovky vojakov a policajtov, ale zriedkakedy je aktívna mimo tejto oblasti.

16:35 Francúzsko zintenzívni letecké údery proti radikálnej organizácii Islamský štát v Sýrii. V preslove k poslancom oboch komôr francúzskeho parlamerntu to uviedol prezident F. Hollande. Paríž podľa neho požiada Radu bezpečnosti OSN, aby prijala rezolúciu namierenú proti radikálom z Islamského štátu.

Francúzsko vysiela do boja lietadlovú loď Charles de Gaulle.

"Budeme bojovať všade, kde títo teroristi sú. Rozhodol som, že zasiahneme i v Mali, v Iráne a tiež v Sýrii, pretože tam všade sú teroristi," povedal Hollande.

16:15 Talianske úrady začali na severe krajiny pátranie po mužovi podozrivom z účasti na piatkových teroristických útokoch v Paríži. Akú ulohu francúzsky občan Baptiste Burgy zohral, ešte nie je jasné. Burgy údajne prekročil francúzsko- taliansku hranicu pri meste Ventimiglia. Talianska polícia najpr začala po aute značky Seat Ibiza čiernej farby pátrať v oblasti Turína, neskôr ale akciu rozšírila na celý sever Talianska.

15:50 Dve zo siedmich osôb, ktoré počas víkendu zadržali v Belgicku, obvinili z terorizmu. Podľa belgickej prokuratúry čelia obvineniu z vedenia a účasti na aktivitách teroristickej organizácie.

15:40 Predsedníčka francúzskeho krajne pravicového Národného frontu Marine Le Pennová vyzvala k okamžitému zastaveniu prijímania migrantov do Francúzska.

15:30 Americké štáty Alabama a Michigan sa rozhodli, že nebudú prijímať žiadnych sýrskych utečencov, a to v snahe predísť podobným atentátom aké sa stali v Paríži.

15:10 Koniec belgickej razie. Belgická polícia vrámci protiteroristického vyšetrovania podnikla rozsiahlu raziu v problematickej štvrti Molenbeek. Nikto nebol zadržaný. Medzitým belgická prokuratúra oznámila, že z väzby prepustili päť ľudí, ktorých zadržali cez víkend. Na slobode je aj Mohamed Abdeslam, ktorého jeden z bratov v Paríži útočil a po druhom bratovi Salahovi polícia usilovne pátra.

14:40 Extrémistická organizácia Islamský štát zverejnila na internete video s varovaním, podľa ktorého čaká všetky štáty podnikajúce letecké útoky v Sýrii rovnaký osud ako Francúzsko. IS zároveň pohrozil útokom na metropolu Spojených štátov Washington.

"Hovoríme štátom, ktoré sa zúčastňujú na tomto križiackom ťažení, nech nám je Boh svedkom, že zažijú, ak Boh dá, taký deň, aký zažilo Francúzsko a, nech nám je Boh svedkom, tak ako sme udreli v srdci Francúzska v Paríži, tak prisaháme, že udrieme na Ameriku v jej srdci vo Washingtone," hovorí na videu jeden z militantov IS. Pravosť videa nebolo možné bezprostredne po jeho zverejnení overiť.

13:45 Hackerské aktivistické hnutie Anonymous bude podnikať masívne kybernetické útoky proti kalifátu.

12:30 Srbská polícia zadržala človeka so sýrskym pasom na meno Ahmad Muhammad, cestovný dokument s rovnakými údajmi sa našiel aj na mieste piatkových teroristických útokov v Paríži. Dokument bol očividne falošný, od toho z Paríža sa líšil len fotkou.

Muž s týmto pasom bol zadržaný v sobotu v juhosrbskom Preševe na hraniciach s Macedónskom. Polícia vychádza z toho, že s atentátmi v paríži nemá nič spoločné a že pas si pred cestou do EÚ zaobstaral od priekupníkov.

12:10 Zastaviť príliv financií smerujúcich na podporu medzinárodného terorizmu, obmedziť slobodu pohybu extrémistov a zosilniť boj proti teroristickej prppagande na internete žiadajú krajiny zoskupené v G20 na samite v Turecku. Vyplýva to z návrhu ich záverečného prehlásenia.

12:00 Európa si na poludnie minútou ticha uctila pamiatku parížskych obetí. Vlajky Európskej únie boli pietne stiahnuté na pol žrde.

11:30 Muž, ktorý stál v januári za zmareným plánom útoku na príslušníkov belgickej polície, bol organizátorom piatkových útokov v Paríži. Abdelhamid Abaaoud je belgickým občanom marockého pôvodu, ktorý bojoval v radoch extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a je známy z videozáznamu zhotoveného v roku 2014, na ktorom sedí za volantom nákladného auta vlečúceho za sebou zmrzačené telá.

Abaaoud údajne v januári z Grécka organizoval útoky na belgických policajtov, ktoré sa však bezpečnostným silám podarilo prekaziť. Odvtedy bol na úteku. Dvaja samovražední útočníci z Paríža, ktorých belgické médiá identifikovali ako Bilala Hadfiho a Brahima Abdeslama, sa mali s Abaaoudom poznať.


11:20 Belgická polícia uskutočnila ďalší zásah v bruselskej štvrti Molenbeek, kde žili najmenej dvaja z parížskych atentátnikov. Uviedla to belgická spravodajská stanica RTBF.

10:45 Francúzski vyšetrovatelia určili identitu štvrtého útočníka, volal sa Samy Amimour a v roku 1987 sa narodil vo Francúzsku.

Odtlačky prstov jedného z mužov, ktorý sa odpálil pri futbalovom štadióne Stade de France, zodpovedajú osobe, ktorá v októbri tohto roku prešla cez územie Grécka. V blízkosti jeho mŕtveho tela sa našiel sýrsky pas vydaný na meno Ahmad al-Muhammad; malo ísť o 25-ročného rodáka z mesta Idlib na severozápade Sýrie. Pravosť cestovného dokladu sa však zatiaľ nepodarilo overiť.

Druhý z novoidentifikovaných atentátnikov útočil v parížskej koncertnej siene Bataclan. Išlo o 28-ročného francúzskeho občana Samyho Amimoura, voči ktorému francúzske úrady už v roku 2012 vzniesli obvinenia z terorizmu a nariadili jeho monitorovanie. Podarilo sa mu však stratiť z dohľadu francúzskych orgánov, ktoré naň následne v roku 2013 vydali medzinárodný zatykač. Podľa parížskej prokuratúry boli v noci nadnes vzatí do väzby za účelom vypočúvania traja členovia Amimouovej rodiny.

10:05 Británia za poslený pol rok zabránila siedmim plánovaným atentátom na svojom území, prehlásil britský premiér David Cameron. Zároveň sa domnieva, že Londýn by sa mal pripojiť k spojeneckým náletom na pozície samozvaného Islamského štátu. Musí však presvedčiť viacej poslancov, aby takúto akciu podporili.

10:00 Teroristické útoky organizácie Islamský štát hrozia aj v Nemecku a verejnosť musí byť na ne pripravená. Povedal to minister vnútra Porýnia-Falcka Roger Lewentz, ktorý riadi jednanie ministrov vnútra spolkových krajín. Apeloval pritom na občanov, aby hlásili úradom podozrivé správanie ľudí vo svojom okolí, aby bolo možné nebezpečenstvo včas odhaliť.

9:50 Turecké úrady podozrievajú britského džihádistu Ainea Lesleyho Davisa, ktorého zatkli minulý týždeň v Istanbule, že mohol v Turecku plánovať útoky podobné tým v Paríži. Davisa, ktorý bol spoločníkom tzv. Džihádistu Johna, známeho z videí zachytávajúcich brutálne vraždy rukojemníkov extrémistickej organizácie Islamský štát, zatkli v Istanbule spolu s ďalšími osobami.

9:45 Konečnou cestou k likvidácii Islamského štátu je predovšetkým mierový proces v Sýrii, povedala šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

9:33 Francúzska polícia v reakcii na terorizmus v noci z nedele na pondelok urobila 150 razií po celej krajine. Televízna stanica BFMTV informovala, že napríklad v Lyone polícia zadržala päť ľudí a zadržala niekoľko zbraní, okrem iného aj raketomet.

8:40 Francúzsko sa musí pripraviť na to, že v nadchádzajúcom období môže čeliť ďalším atentátom. Uviedol to francúzsky premiér Manuel Valls. Táto hrozba podla neho platí aj pre ostatné európske štáty.

Policajti ho kontrolovali, avšak nezadržali

Muža podozrivého z účasti na piatkových teroristických útokoch v Paríži, po ktorom medzičasom vyhlásili medzinárodné pátranie, v sobotu policajti kontrolovali, avšak nezadržali. Informovali o tom francúzske noviny Le Monde. Abdeslama Salaha podľa správy polícia kontrolovala v meste Cambrai na severe Francúzska v rámci sprísnených kontrol na hraniciach. V aute s ním cestovali ďalší dvaja pasažieri, napísala agentúra DPA.

Tieto informácie sú podľa nej v súlade s vyjadrením parížskeho prokurátora Francoisa Molinsa, ktorý povedal, že neďaleko hranice pri rutinnej kontrole zastavili vozidlo s troma cestujúcimi. Jedným z nich bol francúzsky občan s bydliskom v Belgicku, ktorý prenajal jedno z áut použitých atentátnikmi. Minister však neposkytol bližšie údaje o totožnosti tohto muža.

Abdeslam Salah je bratom jedného zo samovražedných atentátnikov, ktorí útočili v parížskom klube Bataclan. Belgická polícia po ňom v nedeľu vyhlásila medzinárodné pátranie.

Falošný poplach

Tisíce ľudí vyšli do ulíc vo Francúzsku, aby si uctili obete piatkových teroristických útokov v Paríži. Falošný poplach nakrátko spôsobil paniku na Námestí republiky v centre francúzskej metropoly. Námestie republiky sa stalo miestom zhromažďovania po krvavých útokoch z januára, ktorých terčom bol okrem iného satirický časopis Charlie Hebdo.

Stovky ľudí sa vrátili na námestie aj túto nedeľu a kládli tam kvety, zapaľovali sviečky a spoločne ticho stáli - napriek zákazu veľkých verejných zhromaždení vyhlásenom po piatkových útokoch. Na Námestí republiky vznikla v nedeľu popoludní panika, podľa médií ľudia rýchlo odchádzali po správach o streľbe. Polícia však neskôr oznámila, že išlo o falošný poplach. Televízie neskôr priniesli zábery vracajúcich sa ľudí.

Vo východnej časti Paríža ľudia tiež náhle začali rýchlo vychádzať zo stanice metra Belleville. Na miesto dorazili ťažko vyzbrojení policajti, jeden z nich však pre agentúru DPA povedal, že na vine bol "zlý žart". Po správach o incidente zatvorili v okolí obchody.

Zádušná omša za obete

V nedeľu večer sa v katedrále Notre-Dame konala zádušná omša za obete útokov. "Muži a ženy boli kruto popravení," povedal parížsky arcibiskup kardinál André Vingt-Trois na bohoslužbe, na ktorej sa okrem iných zúčastnili parížska starostka Anne Hidalgová, expremiéri Francois Fillon a Alain Juppé i bývalý prezident Valéry Giscard d'Estaing. Omša sa konala za prísnych bezpečnostných opatrení, policajti prehľadali tašky mnohých prichádzajúcich, píše DPA.

Ľudia sa zhromaždili aj v iných mestách, približne 3500 sa ich zišlo v Breste, kde spievali francúzsku hymnu a držali minútu ticha. Zhromaždenia na počesť obetí sa uskutočnili aj v početných iných krajinách. Bohoslužby za účasti vládnych predstaviteľov i členov kráľovských rodín sa konali v Dánsku, Nórsku i Fínsku. V Berlíne začalo asi 500 miestnych obyvateľov spontánne spievať francúzsku hymnu po minúte ticha pred francúzskym veľvyslanectvom.

Prezident USA Barack Obama nariadil zvesenie americkej vlajky na pol žrde v Bielom dome, na federálnych budovách po celej krajine a na amerických vojenských a diplomatických objektoch po celom svete, a to do štvrtkového západu slnka, informovala agentúra AP.

Najvyššiu budovu na svete, mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji, osvetlili vo farbách francúzskej vlajky - na červeno, bielo a modro - podobne ako ďalšie významné budovy v Spojených arabských emirátoch. Lídri po celom moslimskom svete vyjadrili Francúzsku sústrasť, saudskoarabský kráľ Salmán zaslal francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi telegram, v ktorom uviedol, že útoky v Paríži sú "neprijateľné pre akékoľvek náboženstvo a medzinárodné normy".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok