Na východnej hranici spadol vrtuľník, pasažieri neprežili

TASR TA3
13.11.2015 21:06

Na slovensko-ukrajinskej hranici padol na slovenské územie ukrajinský vrtuľník. Pri páde zahynulo sedem ľudí. Na brífingu v Žiline o tom informoval minister vnútra Robert Kaliňák.

Veľmi hustá hmla

Podľa ministra vnútra ide o vrtuľník s výsostnými znakmi Ukrajiny. "V stredu v noci sme zaznamenali jeden z preletov neidentifikovaného leteckého stroja, ktorý prekročil našu hranicu. Následne prebiehalo pátranie, ktoré komplikovalo nepriaznivé počasie, najmä veľmi hustá hmla," povedal minister.

"Akonáhle sa hmla zdvihla, objavili sme trosky vrtuľníka Mi2 v okrese Michalovce, kde boli nájdení aj mŕtvi pasažieri, ktorí sa pravdepodobne nachádzali vo vrtuľníku," pokračoval.

Nebezpečné manévre

Pilot sa podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou snažil vyhnúť slovenským silám a prostriedkom.

"A robil nebezpečné manévre. Najmä vo veľmi zhoršenom počasí, pretože letel veľmi nízko. Priamu, bezprostrednú príčinu nehody samozrejme v tejto chvíli ešte nepoznáme a všetko bude podrobené pátraniu. Je to mimoriadne smutná udalosť. A vidíte, že pašeráci či prevádzači sa neštítia akýchkoľvek nebezpečných aktivít, aby dokázali prelomiť našu hranicu," dodal minister vnútra.

Trosky sú porozhadzované v povodí rieky Uh

Nevylúčil, že počet obetí sa môže pri ďalšom pátraní zvýšiť. "V tomto prípade nemôžeme potvrdiť ani vylúčiť žiadnu informáciu, že išlo o prevádzačov a obete sú aj nelegálni migranti. Na miesto boli privolaní všetci experti, kriminalisti, súdni lekári, ktorí budú obhliadať miesto činu," doplnil Kaliňák.

Ukrajinskú hranicu budú podľa neho vo zvýšenej miere monitorovať aj prostriedky protivzdušnej obrany. "Rozvinutie protivzdušnej obrany na našej východnej hranici je nie úplne najjednoduchšie rozhodnutie. Ide o naozaj mimoriadne opatrenie. Ale doba si vyžaduje mimoriadne opatrenia. Takže, teraz budú všetky prostriedky, ktoré má Slovensko k dispozícii, určené aj na stráženie vzdušného priestoru," uzatvoril minister vnútra.

Trosky vrtuľníka objavili asi dva kilometre od obce Stretavka. Sú porozhadzované v povodí rieky Uh na ploche približne 300 x 300 metrov. Väčšie torzo stroja leží pri skupine stromov. Polícia spomínanú oblasť kompletne uzavrela. Na miesto nehody si priviezla aj motorový čln. Pri zásahu asistujú s ťažkou technikou privolaní hasiči.

Pozrite si prehľad leteckých nehôd na Slovensku za rok 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok