Slovensko pomáha Bosne a Hercegovine, investovalo už vyše dva milióny eur

TA3 SITA
9.11.2015 22:15

Celých 80 dokončených projektov za 2 a pol milióna eur. To je aktuálna bilancia slovenskej zahraničnej pomoci v Bosne a Hercegovine. Niektoré z nich vám v nasledujúcej reportáži priblíži kolega Ivo Kunsch.

Najmä o reformách

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák podporuje európske ambície Bosny a Hercegoviny. Informoval tlačový odbor rezortu diplomacie. "Slovensku a mne osobne záleží na tom, aby Bosna a Hercegovina bola stabilná, úspešná a moderná európska krajina,“ uviedol v Sarajeve šéf diplomacie. V Bosne a Hercegovine je na oficiálnej návšteve len deň pred zverejnením pravidelnej výročnej správy Európskej komisie o pokroku eurointegračných snáh štátov snažiacich sa o vstup do Európskej únie.

Predmetom jeho rokovaní s rezortným partnerom Igorom Crnadakom bola predovšetkým európska agenda a reformy, ktoré musí Bosna a Hercegovina spraviť na ceste do Európskej únie. Lajčák v tejto súvislosti ocenil, že sa politickým lídrom krajiny podarilo sformulovať reformnú agendu i akčné plány na jej vykonávanie. Pripomenul však, že kľúčová je implementácia. "Najdôležitejšie je, aby sa v praxi zavádzalo všetko, čo sa dohodne na politickej úrovni. Lebo až podľa dosiahnutých a viditeľných výsledkov budú úspešnosť procesu reforiem posudzovať občania i európski partneri Bosny a Hercegoviny," uviedol minister zahraničia.

Tiež zopakoval, že krajina môže naďalej počítať s podporou Slovenska a to aj počas nášho historicky prvého predsedníctva v Rade Európskej únie, v rámci ktorého je SR pripravená aktívne presadzovať aj politiku rozširovania EÚ. "Úsilie investované do reforiem, transformácie a modernizácie krajiny nevynakladáte pre vašich európskych partnerov, ale pre občanov Bosny a Hercegoviny. A hoci máte európskych priateľov, ktorí vás v tom budú naďalej podporovať politicky i prakticky, najväčšia časť práce je práve na domácich politických lídroch. Vaše domáce úlohy za vás neurobí nikto iný,“ poznamenal.

V Srebrenici odovzdal ihrisko

Po stretnutí s ministrom zahraničia Crnadakom odletel Miroslav Lajčák do Srebrenice, kde si uctil pamiatku obetí tragických udalostí spred 20 rokov a v prítomnosti starostu mesta otvoril nové polyfunkčné ihrisko, ktoré financovala slovenská vláda sumou 70-tisíc eur. Podľa šéfa slovenského zahraničia je to slovenský príspevok k podpore medzietnického spolunažívania v Srebrenici a výraz snahy priviesť tunajšiu mládež cez šport k spoločným aktivitám.

Ihrisko s umelým trávnikom, mantinelmi a večerným osvetlením sa dá použiť na futbal, volejbal aj tenis. V Srebrenici pôsobí futbalový klub Guber Srebrenica s 90-ročnou tradíciou, v ktorom hrávali i hrajú Bosniaci aj Srbi.

Oficiálna návšteva ministra Lajčáka v Bosne a Hercegovine pokračuje v utorok 10. novembra rokovaniami s členmi Predsedníctva a Rady ministrov, predstaviteľmi medzinárodného spoločenstva v krajine a miestnych politických strán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok