Na palubu ruského lietadla prepašovali bombu, uniklo od tajných služieb

TA3 TASR
5.11.2015 09:11

Americké spravodajské služby zhromaždili predbežné dôkazy o tom, že haváriu ruského lietadla na Sinajskom polostrove spôsobil výbuch bomby prepašovanej na palubu miestnou odnožou organizácie Islamský štát.

Zachytená komunikácia islamistov

Informovala o tom agentúra AP odvolávajúca sa na nemenovaného predstaviteľa "oboznámeného s danou záležitosťou".

Podľa citovaného predstaviteľa, ktorý poskytol vyjadrenie pod podmienkou anonymity, Američanov viedla k predbežnému úsudku o zničení lietadla príslušníkmi sinajskej odnože IS aj zachytená komunikácia, Ústredná spravodajská služba ani ostatné spravodajské agentúry však zatiaľ nedospeli k formálnemu záveru.

Námestník riaditeľa letiska v Šarm aš-Šajchu, odkiaľ havarované ruské lietadlo minulú sobotu štartovalo, v tejto súvislosti skritizoval postup britskej vlády, ktorá pozastavila lety medzi Britániou a Sinajským polostrovom pre obavy, že mohlo ísť o bombový útok. Podľa Háního Ramsaja je na takéto kroky "priskoro" a mohli by poškodiť egyptský turistický sektor, ktorý je pre túto krajinu životne dôležitý.

Militanti s novou audionahrávkou

Militantná organizácia Islamský štát, ktorá má pod kontrolou časti Iraku a Sýrie a ktorej odnož bojuje na Sinajskom polostrove proti egyptskej armáde, v audionahrávke zopakovala svoje vyhlásenie, že ruské lietadlo zostrelila. Uviedla, že časom svetu povie, ako útok uskutočnila.

Experti hovoria, že militanti na Sinaji nemajú sofistikované zbrane potrebné na zostrelenie lietadla v letovej výške.

Egypt odmietol vyhlásenie Islamského štátu ako snahu o propagandu, ktorá má za cieľ poškodiť imidž Egypta v zahraničí.

Briti pripúšťajú podiel džihádistov

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond pripustil, že existuje možnosť, že za pádom ruského lietadla v Egypte je skupina napojená na extrémistickú organizáciu Islamský štát.

Na otázku novinárov, či si myslí, že nešťastie spôsobili militanti IS, Hammond odpovedal, že odnož IS na Sinajskom polostrove sa prihlásila k zodpovednosti za haváriu ruského lietadla a "urobili to bezprostredne po páde".

V rozhovore pre britskú spravodajskú spoločnosť Sky News Hammond poznamenal, že v Británii sledujú všetky dostupné informácie a na ich základe dospeli k záveru, že existuje "veľká možnosť", že do prípadu je zapletený IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok